Новини Събития

Депутатът Живко Табаков предлага самостоятелна Комисия по туризъм в парламента

   
Депутатът Живко Табаков предлага самостоятелна Комисия по туризъм в парламента

Народният представител от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Живко Табаков предлага създаването на самостоятелна Комисия по туризъм в новото Народно събрание. Това съобщиха за TravelNews от партията. До момента секторът беше към икономическата комисия. „Идва време за туризъм не само да се говори, но и ефективно да се работи от най-високата трибуна - тази на парламента. При изготвянето на Правилника на Народното събрание ще предложа парламентарната Комисия по икономика и туризъм да бъде разделена, като се създадат две отделни, а именно – Комисия по икономика и Комисия по туризъм”, коментира Живко Табаков.

Предложението вече е внесено от депутата Мария Капон от "Изправи се.БГ! Ние идваме!“ във временната парламентарна комисия, която изработва правилника на 46-то Народно събрание, обясни самата тя пред TravelNews. Засега е залегнало в правилника и предстои да бъде гласувано, допълни Капон.

Мотиви за предложението са, че туризмът носи между 13-14% от БВП на държавата, което неминуемо го прави приоритетен отрасъл. В този смисъл не е редно същият да няма своя отделна комисия, тъй като общата натовареност на Комисията по икономика и туризъм е голяма, а туристическият бранш се нуждае от директен канал за комуникация с държавата – бърз, навременен и ефективен.

Обособяването на отделна ресорна комисия трябва да води непрестанна комуникация с бизнеса и браншовите организации, особено в условия на КОВИД 19 и тоталната липса на компенсации за сектора, обясни Живко Табаков. Същата Комисия трябва да е едновременно и инициатор на политики, и посредник между различните институции и браншови организации, както и проводник на законодателни инициативи, което от опита досега трудно се получава, превръщайки я в безпредметна и неотговаряща на нуждите на туризма в България.

Най-вероятно при съставянето на новата Комисия по туризъм, именно Живко Табаков ще бъде одобрен за председател. Той е мениджър в туризма от Бургас и е част от сектора повече от 20 години. Той участва през 2014 г. в битката за създаването на Министерство на туризма. Година по-късно, в Общинския съвет на Бургас, по негово настояване беше създадена първата Постоянна комисия по туризъм.

Създаването на новата парламентарна комисия се подкрепя и от депутата от ИТН Ивайло Кожухаров, който е предложен от партията за министър на туризма. "Предвид стратегическото значение на туристическия сектор за българската икономика се предвижда създаване на самостоятелна постоянна комисия по туризъм в 46-тото Народно Събрание. Обособяване на отделна ресорна комисия ще доведе до по-добър и ефективен контакт между народните представители и заинтересованите страни по отношение на законодателни промени, които биха били от полза за целия туристически сектор. Предложението е залегнало в проекта за нов правилник за дейността на 46-то Народно събрание. Очаква се това да бъде подкрепено и в пленарна зала до дни", коментира Кожухаров в своя фейсбук.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати