Новини

Три диви плажа на Черно море вече са защитени зони по 'Натура 2000’

   
Три диви плажа на Черно море вече са защитени зони по \'Натура 2000’

 

При заседанието си днес Министерският съвет взе решение относно три плажа по българското Черноморие. Министрите на икономиката и на околната среда Кирил Петков и Асен Личев съобщиха, че плажовете Корал, Кара дере и Паша дере вече са защите зони по “Натура 2000”. 

 

Натура 2000 е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони, целяща да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове. Министерският съвет прие промяната на списъците на защитените зони. Това води до увеличаване на  площта за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна  в местностите „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“. Тези действият целят да се избегне застрояването по тези места и да се опазят местните видове. 

 

Министърът на икономиката Кирил Петков подкрепи решението с думите: ”Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран върху красивата българска природа и той е много по-доходоносен от масовия туризъм, на който сме се нагледали сега"

 

Минестерският съвет смята, че запазването на природата е приоритет. Освен това заявиха, че по този начин ще се стимулира икономически интерес към България. “Направих и голяма стъпка към развитието на световната и филмовата индустрия. Защото големите фирми като "Дисни" и "Нетфликс" имат много основателни причини да се настанят на българския пазар, а ние ще им дадем възможност да си снимат сюжетите в омайните, естествени природни кътчета по нашето Черноморие, които днес съхранихме”, заявява Личев.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати