Новини

Сърбия, Албания и Северна Македония създават зона за свободни пътувания

   
Сърбия, Албания и Северна Македония създават зона за свободни пътувания

Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония изразяват желание да сформират своя зона за свободно пътуване и бизнес, докато чакат приемането в ЕС, пише Financial Times, цитиран от "Капитал". Сръбският президент Александър Вучич споделя: ”Знаем, че има умора от разширяването в ЕС. И трябва да видим какво можем да направим за себе си, какво можем да направим за нашите граждани, как можем да разширим нашите пазар”. Трите държави са разочаровани от отношението на ЕС към тях и вярват, че подобно ново начинание ще сплоти гражданите на Македония, Сърбия и Албания и ще им донесе много практически ползи. 

 

Financial Times нарича проекта "мини-Шенген" и пише, че зоната за бизнес и пътуване ще бъде официално оповестена в четвъртък. Планира се постепенно облекчаване на ограниченията за пътуване, по-бързи "зелени коридори" на границата, намалено време за чакане при превоза на стоки и по-лесен достъп до разрешителни за работа. Очаква се, че впоследствие ще се присъединят Черна гора и Босна и Херцеговина, като зоната остава отворена и за Косово.

 

Многократно Александър Вучич и Еди Рама споделиха, че крайната им цел остава присъединяването в Европейския съюз. Въпреки това те твърдят, че не могат да чакат повече и трябва да вземат под внимание проблема с европеизацията на гражданите си. Европейската комисия подкрепя идеята Западните Балкани  да се обединят в единен регионален пазар. Според мнозина подобно решение ще облекчи етническото напрежение и ще привлече повече инвестиции.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати