Анализи

Най-добрите места за спокойна почивка в Хърватия

  29.07.2021 09:22  
Най-добрите места за спокойна почивка в Хърватия

Миналото лято онези, които успяха да стигнат до Хърватия, откриха каква е била страната преди дните на масовия туризъм. И им хареса.

Дори изключително популярният Дубровник беше неразпознаваемо тих. Дължавата обаче винаги е имала какво да предложи на избягващите тълпите.

Места, на които животът се движи с по-малко припряно темпо, където се усеща вкусът на това, което далматинците наричат ​​fjaka - изкуството да не правиш нищо.

Тези острови и континентални дестинации предлагат мир, красота и шанс да откриете защо Хърватия е толкова примамлива за туристите, посочва The Guardian.

Зларин

Трудно е да се движите с бързи темпове на този остров в архипелага Шибеник - на него автомобилите са забранени, така че ще трябва да се разхождате или да карате велосипед. Тъй като е с площ от само осем квадратни километра, това не е голямо изпитание.

Половин час пътуване с ферибот от град Шибеник ще ви отведе до единственото село на острова. Не само, че Зларин е покрит със зеленина, но засили еко облика си, като преди две години се превърна в първия остров в Хърватия, забранил пластмасите за еднократна употреба.

Някога е известен със своето гмуркане за корали, за което можете да разберете от магазините и малкия музей, отворен през лятото. Обгърнато от кипариси, маслини, бадеми и смокини, това е място за пешеходен туризъм и каране на каяк до уединени плажове, а преход до най-високата точка - Клепач, разположена на 169 метра, ще ви предложи гледка към планината Велебит.

От Зларин се стига за 15 минути с ферибот до още по-сънливия остров Првич. Влезте в развлекателния музей, посветен на Фауст Вранчич - местен изобретател и ранен пионер в полетите с парашут.

Примощен

На крайбрежния път между Сплит и Шибеник - но заобиколен от вътрешна магистрала, Примощен предлага един от най-фотогеничните стари градове в Хърватия, разположен на собствен малък остров. Средновековните къщи са свързани с континента чрез път, докато съседен нос, покрит с борове, е дом на най-добрите плажове в района.

Докато се лутате по стъпаловидните улици на стария град, се насочете към църквата Свети Георги от 15 век и се насладете на гледките. Безкрайните лозя покриват голяма част от пейзажа, като тук расте местното грозде бабич, което можете да опитате по време на дегустация в избрана от вас винарна.

Въпреки непринуденото и спокойно усещане на Примощен, общината е дом на един от най-големите нощни клубове в Далмация - Aurora, разположен в близост до стария град.

Фажана

Това малко пристанище на югозападното крайбрежие на Истрия не е точно извън туристическия радар - то е отправна точка за разходки с корабче до националния парк на островите Бриуни. Но с популярните Истрия, Пула и Ровин, съответно само на 15 и 30 минути, семейната Фажана обикновено се пренебрегва.

В това възхитително риболовно пристанище можете да опитате по-спокойния вкус на Истрия. Привлекателността на Фажана е в нейната мека атмосфера и дълги, каменисти плажове. Пътуване с кораб до островите Бриони (само на 15 минути) е задължително. Повече от дузина острови образуват архипелага, но екскурзиите обикновено стигат до Вели Бриюн - бившата лятна площадка на Тито, а преди него на Хабсбургите и римляните.

Дуги Оток

Дуги Оток означава „дълъг остров“ - той се простира на 43 км, но не е много по-широк от 4 км. Най-красивият остров на архипелага Задар (на около 80 минути път с ферибот от Задар), Дуги Оток е опияняващо див, предлагащ само няколко малки селца и ароматен пейзаж от диви билки, борове, смокини и маслини горички.

Тук е мястото да се насладите на две от най-красивите забележителности на Адриатика. Природният парк Telašćica е странно оформен залив с шест островчета в него и още 13 около него - както и солено езеро. Изкачете се по скалите за гледка към националния парк Kornati на юг, карайте велосипед, отидете на поход, плувайте, гмуркайте се или просто плавайте и карайте каяк из залива. 

По-на север е плажът Sakarun - защитено заливче с бял пясък, което често се появява в класациите на най-красивите плажове в Хърватия. По-малко известен е заливът Brbinjšćica с поредица от борове, откъдето можете да изследвате сините дълбини на морските пещери Dragon’s Eye и Golubinka.

МуртерНай-големият остров в архипелага Шибеник е най-лесен за достъп, благодарение на моста в Тисно - малко селце, разположено над Муртер и континента. Докато Тисно е поставен на туристическата карта благодарение на танцовите фестивали, които се провеждат през юли и август (и които трябва да бъдат рестартирани през тази година), Муртер винаги е бил по-малко популярен

Той обаче е отлична база за разходки с кораб до националния парк Kornati - архипелаг от 89 острова с невероятна красота. Плажовете в района също си заслужават, а сред маслиновите горички и храсталаците са скрити късчета история.

Разходете се из останките на древен римски град в археологическия парк Colentum и открийте богатата морска история на Муртер в малкия, но завладяващ музей на корабостроенето Betina.

10 от най-добрите места в Хърватия за лятна почивка без тълпиЦресЕдин от двата най-големи острова в Хърватия, заедно със съседния Крк, Црес остава сравнително див, въпреки близостта си до Риека и Истрия. Това е остров от две половини: буйната зелена северна част Трамунтана отстъпва място на безплодния карстов пейзаж, който покрива много адриатически острови.

Въпреки че фериботите се движат от Риека, Крък и Брестова на брега на Истрия, а остров Лошин е свързан с Црес в южния край с люлеещ се мост, остава усещането, че той е извън туристическите маршрути.  Разположен в дълбоко пристанище, той представлява приятна колекция от венециански градски къщи, притиснати около малки площади и тесни улички. 

Любителите на разходките на открито има какво да правят тук: туристическите пътеки криволичат през дъбови гори и по хребети с гледка към Адриатика, откриваща се от всеки ъгъл. Следвайте пътеките до посетителския център Бели, където светилището за диви животни, посветено на спасяването на редки белоглави лешояди, е един от акцентите на острова.

Полуостров ПелешацСтридите на Мали Стон и хълмистите лозя на полуострова, от които се произвеждат висококачествени вина, превърнаха Пелешац в хранителен магнит. А феновете на „Игра на тронове“ идват заради защитните стени на Стон от 14 век, намерили място във фантастичната драма.

Този извит полуостров, който се простира на 90 км северно от Дубровник, също така има страхотни плажове, скрити сред своите заливи, оградени с дървета. Оребич, най-голямото населено място, е удобно за фериботи до Корчула, но има и францискански манастир от 15 век, прекрасния плаж Trstenica и предизвикателната 961-метрова кула Свети Илия, надвиснала над града.

Криволичещият главен път, образуващ гръбначния стълб на Пелешац, услужливо обозначава бутикови винарни, предлагащи дегустации. Въпреки популярността си, селата близнаци Стон и Мали Стон са трудни за пренебрегване с тяхната кокетна колекция от стари каменни къщи, вкусни стриди, огромни солници и великолепни стени, които продължават 3 километра.
 

Нин

Географски и културно, Нин предлага много за такова малко място. В средновековието този компактен град на 16 км северозападно от Задар е седалище на хърватските крале и архиепископи. Старият му град е разположен на малко островче в залив, почти затворен от пясъчен шиш, свързан с континента от два ниски каменни моста. Солниците и пясъчните плажове заобикалят тази малка странност, а планините Велебит се показват на заден план, за да добавят повече атмосфера.

Плувайте и мързелувайте - или отидете на кайтсърф, в плитките води на пясъчните плажове на Нин, включително 1-километровата пясъчна коса Žrdrijac. Плажът на кралицата е до голяма кална баня, така че очаквайте да видите хора, целите покрити с богата на минерали кал. В стария град простата, строга църква на Светия кръст датира от девети век и се смята за най-старата в страната.

Дългата история на Нин, включително древногръцките и римските периоди, е ясно показана в близкия Нински музей на антиките. Прекосете моста, за да стигнете до Музея на солта Solina Nin, който предлага завладяващ поглед към 2000-годишната солна индустрия на града.