Новини Транспорт

ЕБВР придобива акционерен дял в концесионера на летище София

   
ЕБВР придобива акционерен дял в концесионера на летище София

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобива акционерен дял в оператора на летище София. Общата инвестиция на ЕБВР в размер на 74,3 млн. евро ще включва инвестиция в собствен капитал в размер на 58 млн. евро и допълнителна 16.3 млн. евро условна експозиция на собствения капитал.

Инвестицията в собствен капитал следва заем от 50 милиона евро, който ЕБВР отпусна на концесионера SOF Connect. SOF Connect е съвместно предприятие между фонда за управление на активи Meridiam, летище Мюнхен и австрийска строителна компания Strabag.

Концесионерът се ангажира със значителен план за летищни инвестиции, което включва изграждане на нов, трети терминал през следващите 10 години и подобряване на околната среда, здравето и безопасността. Летището ще се стреми към климатична неутралност до 2036 година, се посочва в съобщението на ЕБВР.  ЕБВР е основен инвеститор в България, като към днешна дата банката е инвестирала 4 милиарда евро в икономиката на България чрез 267 проекта.

Преди близо месец Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и концесионера на летище София - “Соф Кънект” АД, подписаха договор за заем от 40 млн. евро за модернизацията на аеропорта.

През април консорциумът пое управлението на "Летище София" след сделка с предишното правителство за 35-годишна концесия. Сделката бе съпътствана от остри критики към третото правителство на Бойко Борисов заради подписания анекс към концесионния договор, който доведе до отлагане на плащането на годишните концесионни възнаграждения за първите десет години с четвърт век.

Концесионерът внесе авансово концесионно възнаграждение от 660 млн. лв. (с ДДС), което вече постъпи в държавния бюджет. От "Соф кънект" увериха, че планът на капиталовите разходи е увеличен с 16 млн. евро и ангажиментът да бъде построен нов Терминал 3 до 2030 г. остава непроменен.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати