Новини Събития

Служебният премиер Стефан Янев посети античния град Хераклея Синтика

   
Служебният премиер Стефан Янев посети античния град Хераклея Синтика

Министър-председателят Стефан Янев посети античния град "Хераклея Синтика" в местността "Рупите", съобщиха от пресслужбата на кабинета. Служебният премиер е разгледал Централния площад и разкопките на Акропола.

Стефан Янев е поздравил археолозите за успешната им работа и изрази готовност държавата да продължи да подкрепя усилията на учените на обекта. Той е изтъкнал, че основен приоритет трябва да бъде съхраняването на огромното културно-историческо наследство, което притежаваме. "Има съществен, но за съжаление неоползотворен потенциал, българският туризъм да се развива успешно именно на тази основа", е изтъкнал премиерът Янев.

Ръководителят на екипа доц. Людмил Вагалински е запознал министър-председателя с откритията до момента на терен.

Работата на археолозите в Античния град започва през 2007 г. Над 1000 години "Хераклея Синтика" е най-важният град по средното течение на Струма. Откритите до този момент находки превръщат Античния град в атрактивна туристическа дестинация и подпомагат икономическото развитие на региона.

Заедно с премиера са били министърът на културата Велислав Минеков, областният управител на Благоевград Николай Шушков и кметът на Петрич Димитър Бръчков, се уточнява в съобщението.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати