Новини Събития

РЗИ готвят списък с рисковите места за COVID

   
РЗИ готвят списък с рисковите места за COVID

Вчера бе обявено, че България официално е в оранжевата COVID зона и категорично се е запътила към пик на инфекцията. Това притеснява властите. “Мерките ще следват плана, който е приет”, заяви зам.-министър Петров след среща, осъществена в Министерство на здравеопазването. 

 

Красимир Петров разясни, че с цел ограничаване на инфекцията РЗИ-та ще съставят списък с основните рискове обекти, където могат гражданите да се заразяват. Списъците ще включват и някои от масовите мероприятия в градовете. Високорисковите места ще подлежат на проверки, съвместно с МВР. 

 

Градският транспорт несъмнено крие много опасности за разболяване. Петров споделя, че мерките в софийският градски транспорт и в метрото не се спазват и поради тази причина контролът там ще бъде засилен. 

 

Представителите на болниците изразили притеснения по няколко точки при срещата си с заместник-министъра. Работи се по актуализиране на броя легла за COVID отделенията. Ще се даде възможност за оперативна самостоятелност за преобразуване на легла от общия броя в COVID легла. Петров обяви, че Министерството смята да обяви допълнителна поръчка за медикаменти - предимно нискомолекулни хепарини, дексометазон, няколко антибиотика. За сега това са най-необходимите лекарства с оглед на COVID кризата. Предстои и среща със съвета по реимбурсиране, за да се уточнят точно лекарствата, които ще се изписват при амбулаторно лечение на коронавирус.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати