Новини Събития

Вулканът Етна продължава да нараства

   
Вулканът Етна продължава да нараства

Вулканът Етна е най-високият действащ вулкан в Европа и продължава да нараства! Това се дължи на интензивната вулканична дейност от февруари насам. Въсщност Етна е и сред най-активните вулкани в световен мащаб. 

 

Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) разкрива, че в последните им измервания  югоизточният кратер е достигнал надморска височина от 3 357 метра. Последния рекорд, който вулканът държи е от 1980г. В този период североизточният кратер, традиционно считан за по-големият от двата, започва интензивна фаза на изригване, в кулминацията на която ръба на кратера достига надморска височина от 3 350 метра. През десетилетията след това ръбът се срутва. 

 

С годините кратера продължава своето смаляване, като през 2018 е направено последното замерване. Тогава височината на вулкана достига едва 3 326 метра. Според съвременните изчисления Етна е увеличил размерите си 29 метра за последните 3 години. 

 

Тази година вулканичната дейност започна на 16 февруари и включваше около 50 епизода на изригване досега, които изхвърлят пепел и лава. Това доведе до значително увеличение на височината на югоизточния кратер. Изригванията продължават, което предполага, че кратерът може да стане още по-висок, но непрекъснатата активност прави действителното измерване много трудно.

 

INGV проучва два набора от по три изображения от сателита Pléiades от 13 юли до 25 юли. За да разберат промените във вулкана, екипът използва цифрова реконструкция на терена от 2015 г. По време на наблюденията кратерите отделят газ, което затруднява оценката. Комбинирайки двете наблюдения, екипът успява да отстрани газа и да прецени, че най-високият връх на вулкана се намира на северния ръб на югоизточния кратер.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати