Новини Събития

ГЕРБ предложи непознатата в туризма Деница Николова за министър

   
ГЕРБ предложи непознатата в туризма Деница Николова за министър

ГЕРБ предложи Деница Николова за министър на туризма и върна мандата. Тя е  народен представител от партия ГЕРБ от Бургас. Експерт от гражданската квота с фокус европейски политики и програми. Николова не е позната в туризма и не е от бранша. Няма опит в сектора и добре, че ГЕРБ не могат да съставят правителството, защото това ще бъде пореден експеримент за нас, коментираха пред TravelNews от сдруженията в сектора. Тя беше зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Предният път от ГЕРБ предложиха за министър на туризма Любен Дилов-син.
Деница Николова е магистър по икономика със специалност финанси; Има специализации по мениджмънт в Конфедерацията на холандската индустрия и работодатели ; Rotary International – Ню Йорк; Доказан експерт с 25 години професионален опит на различни ръководни нива в държавния и частен сектор; 10 години ръководи повече от 25 европрограми, свързани с модернизирането на регионите, развитие на инфраструктурата и ускоряване промените в икономиката на страната; 10 годишен опит в изпълнението на регионалната политика и формирането на национални политики и законодателство; 7 години заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митовq който обяви, че мандатът, връчен от президента, ще бъде върнат, но от ГЕРБ-СДС представят своя проект за кабинет, само за да може да се види, какъв потенциал имат представителите на ГЕРБ-СДС, а останалите да сравняват.

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи - Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правосъдието - Радомир Чолаков

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов-син

Министър на околната среда - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на транспорта - Росен Желязков

Министър на икономиката - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

"Става ясно едно обаче, така не може да се продължава. България има нужда от стабилно управление, пред нас предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управлявани само през правителство, зад което стои ясно формулирано и форматирано парламентарно мнозинство. Става ясно и друго - че без конструктивни, нормални разговори в парламента и без разговори с ГЕРБ-СДС, правителство не може да има", коментира Митов, след като изчете имената.

След представянето на проектокабинета, Томислав Дончев заяви, че политическата ситуация е абсурдна.

"Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата и петата политическа сила по никакъв начин не отразява демократичната логика. Има абсолютен дефицит от политическа отговорност от страна на т.нар. партии на промяната", каза той.

По думите му, в доброто старо време политическите сили се състезаваха да спечелят повече подкрепа, а сега се състезават кой най-много да прецака другия.

"Невъзможност да се води диалог има, а това не е само политически проблем. Караме различни групи от българското общество да не могат да водят диалог. Ние поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Затова освен всички политически цели, които сме обявили, за мен основна политическа задача през следващите месеци е да се търси начин за обществен консенсус и възстановяване на политическия диалог", каза още Дончев. 

Номинираният за премиер Даниел Митов коментира, че когато се говори за третия мандат, той не вижда кой би могъл да го реализира и затова най-вероятно страната отново отива на избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова допълни, че доказателство за задкулисните договорки е разпределението на постоянните комисии в парламента. 

"Сега и ДПС лекичко се промъква с председателите на две от най-важните комисии в НС - тази за регионално развитие и тази за икономиката", каза тя.

По думите й, ако няма политическо съгласие, а то няма, трябва да се пристъпи бързо към връчване на втория и третия мандат. 

"Ако някой иска и може да носи отговорността, то тогава трябва да има редовен кабинет. Разбирам, че Румен Радев имаше някакви причини да протака връчването на втория мандат, включително актуализацията на бюджета. Но той разбра, че тази актуализация не може да бъде условие и не следва да поставя условия на парламента. В парламентарна република не президентът определя работата на Народното събрание. Радвам се, че го е разбрал", допълни Десислава Атанасова.

Тя каза още, че от ГЕРБ ще поканят на среща председателя на ЦИК Камелия Нейкова, за да разговарят относно възможността за избори 2 в 1. Според Атанасова, датата за президентските избори вероятно ще стане ясна през следващите дни. 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати