Новини

Черна гора въвежда сертификат или тест за българите

   
Черна гора въвежда сертификат или тест за българите


Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната.

По информация на българското посолство в Черна гора мярката влиза в сила от 24 август 2021 г., и ще важи до 10 септември 2021г.

При влизане в Черна гора  българските граждани следва да представят един от следните документи:

•    отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора;

•    удостоверение за извършена ваксинация – поставена съответна последна доза или поне първа доза от ваксина срещу COVID-19;

•    документ за отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа към момента на влизане в Черна гора;

•    документ за положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, издаден от надлежна лаборатория, по-стар от 14 дни, но не по-стар от 180 дни преди датата на влизане в Черна гора.

Децата на възраст до 5 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове.

Изискванията не важат и за гражданите, пристигащи в Черна гора от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Северна Македония и имат постоянно или временно пребиваване в тези държави или са пребивавали на тяхна територия поне 15 дни.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се свържат с:

- Посолството на Република България в Подгорица на тел: +382 20 655 009 и на дежурен телефон в извънработно време: +382 69 143 298; +382 69 133 616 (номер за спешни случаи).                            

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати