Новини Събития

Туристи чупят парапети по екопътеката до Рилските езера

   
Туристи чупят парапети по екопътеката до Рилските езера

Туристи чупят камъни и парапети по екопътеката, която се намира в района на Седемте рилски езера, съобщава Монитор.

За това алармира директорът на Национален парк „Рила“, Красимир Андонов. Градежът на екопътеката стартира през миналата година по европейски пътека, а за целта бяха отпуснати 2, 5 млн. лв. „Камъните са извадени от недобронамерени хора от леглата и са преместени на други места. Ясно се вижда, че всичко това е направено от човек, а не от топенето на снеговете, например“, посочи Андонов.

По негови думи причина е, че една част от хората не харесват изграждането на екопътеки в района. Директорът на НП „Рила“ е категоричен, че пътеките се използват по предназначение от една не малка част от хората, като основния туристопокок преминава именно през тях.

„Вече виждаме възстановяване на тревните площи около тях, които преди това ги нямаше, тъй като туристите преминаваха именно от там и унищожаваха тревата. Вече са счупени и парапетите. Преди известно време, за да се саботира проекта беше създадена фейсбук група с агитация против изграждането на тези екопътеки. Имаше провокация към всеки , който отиде на Рилските езера да извади по един камък или да счупи по един парапет“, заяви с възмущение Андонов. Той е категоричен обаче, че

изпълнението на проекта има за цел да ограничи човешкото влияние върху природата. 

Според планинари обаче трасето се руши и заради начина, по който се пренасят камъни към горната част на пътеката. „Изграждането на такава екопътека е скандално. Да се качват камъни с коне, въобще няма нужда от подобно нещо. Да не говорим, че част от парапетите са опасни и могат да доведат до инциденти“, коментираха туристи.

Други смятат, че пътеката ориентира тези, които за първи път посещават езера и им е от изключителна полза. „Ето, аз идвам за първи път и мога да кажа, че за мен чрез пътеката мястото е по-лесно достъпно, както за по-възрастни, така и за децата“, категоричен е възрастен мъж от Смолян.

„Три дървени мостчета, които бяха изградени на мочурливи места, също бяха унищожени. Нашият апел е тези прояви да спрат и туристите да пазят природата“, категорични бяха от НП „Рила“, които обявиха, че финалът на проекта ще бъде през следващата година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати