Анализи

Стела Балтова не е предложила мерки за туризма в актуализацията на бюджета

   
Стела Балтова не е предложила мерки за туризма в актуализацията на бюджета
Депутатите критикуваха за втори път Стела Балтова

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова не е предложила мерки за туризма в актуализацията на бюджета на държавата. За това се разбра по време на заседанието на Комисията по икономическа политика, иновации и туризъм в парламента днес. По тази причина депутатите решиха да я извикат на изслушване следващата седмица в комисията. В актуализацията на бюджета има само социалната мярка 60/40, към която е предвиден и туристическият сектор, заяви пред TravelNews Ивайло Кожухаров, депутат от ИТН. Той допълни, че са заложени 30 млн. лв. за подпомагане на българските авиокомпании, която мярка е предложена от Министерството на транспорта.

“Липсата на мерки за туризма предизвика остра реакция от моя страна. Искаме изслушване на министъра на туризма Стела Балтова следващата седмица, за да видим какви мерки могат да бъдат заложени между първо и второ четене в актуализацията на бюджета”, коментира Живко Табаков, депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Съответно ние като депутати можем да ги предложим и да бъдат вкарани в бюджета, допълни той. Според Табаков в момента Министерството на туризма нищо повече не може да направи, освен да констатираме, че от тяхна страна не са влезли предложения. Няма да пропуснем нашите възможности като народни представители и парламентарни групи да предложим мерки между първо и второ четене, подчерта депутатът.

Министерството на туризма засега запазва мълчание.

Туристическият бизнес реагира остро на факта, че няма заложени мерки за сектора в актуализацията на бюджета с оглед новата вълна на пандемията, продължаващата криза и бъдещи компенсации при ограничения за фирмите. “Голяма и необяснима грешка на Министерството на туризма е да не предложи мерки и бюджет за тях. За пореден път показаха безхаберие и чиновническо мислене”, заяви Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той подчерта, че в последните три месеца са предлагали постоянно многобройни мерки от страна на бизнеса, които са изпращали до Стела Балтова.

“Фрапантно е, че туризмът не влезе в актуализацията на бюджета, както и в Плана за възстановяване и устойчивост на България”, коментира Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея нищо не е свършено в последните три месеца. Карастоянова също подчерта, че целият бизнес се е обединил и е предлагал мерки, но нито една не е възприета от министър Балтова и нейния екип.

Двете обединения в туризма - Алиансът на туристическата индустрия в България и Конфедерацията на българския туристически бизнес отдавна настояват за програми за ваучери за почивки, които да стимулират сектора. Освен това държавата да поеме разходите за PCR и антигенни тестове, отделно да определи и да поеме разходите на ковид хотелите в курортите в случай на заболяване на туристите. Те искат компенсации и за бизнесите, които се затварят на регионален принцип, защото според настоящите условия на държавната подкрепа не биха получили финансова помощ, тъй като не са затворени със заповед на здравния министър, а от местните власти. Това засяга най-много собствениците на заведения и ресторанти.

Туризмът има нужда още от подкрепа чрез кредитиране, но не през търговските банки, защото нито една фирма в сектора няма добър кредитен рейтинг в момента. Необходими са специални продукти, които да позволяват с оглед на продължителността на Ковид-19 , гратисен период до 3 години и лихвени нива до 2%. Подобни продукти могат да бъдат направени, чрез Фонда на фондовете или ББР, обясниха още от бизнеса.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати