Анализи

Илин Димитров: Сезонът не е много добър

   
Илин Димитров: Сезонът не е много добър

На много места в България се наблюдава свръхтуризъм. Няма места в ресторантите и по хотелите. Това няма как да не се отрази на качеството и съответно то в една или друга степен е по-ниско. Това сподели Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара и председател на Асоциацията за подбор на кадри от чужбина, в ефира на предаването “Бизнес старт” по Блумбърг ТВ.

По думите на госта хотелите може привидно да изглеждат пълни, но продължителността, както и цените, на които те работят, не им позволява да бъдат ефективни. 

“Пандемията компресира изключително много туристическия сезон. Миналата година сезон нямахме, което ни постави в тежки условия за началото на този сезон. В момента имаме около два месеца и половина сезон и много желаещи да почиват.”

За разлика от кризата от 2008-2009 г., тази е много по-различно естество, допълни госта. 

“Предишната беше финансова, но въпреки всичко имаше почиващи. В момента има криза на достъпността. Не може посрещнем чуждестранни гости. Работим на празни обороти или не работим. Биваме постоянно затваряни-отваряни.”

По думите на Илин Димитров българският турист е желан, той е добър, но дори ако всички българи решат да почиват в България, то те ще представляват едва около 25-30% от цялата леглова база. 

Много малка част от хотелиерите са решили да инвестират в по-добра база през това време. Тези, които са го направили, са имали инвестиционни намерения от преди това. 

“Не се наблюдават нови хотели, браншът изчаква накъде ще се завъртят нещата. Ако има пореден щам на вируса и кажат, че ще има затваряне отново  - няма смисъл да се инвестира.”

Компресираният в три месеца сезон отблъсква и работещите в сектора. По думите на госта е огромното предизвикателство да бъдат обучени и задържани българските служители. А за целта трябва те да бъдат мотивирани и да им се заплаща добре, така че те да искат да се развиват.  

“Кадрите от чужбина са прекрасно допълнение, но внасяме”всяка година около 20 хил. човека средно: от Молдова, Украйна и някои азиатски държави. В бранша работят 156 хил. души, а вносът е по-малко от 20%. “

Има три вида служители, които идват от чужбина. Първите са професионалистите с опит в даден бизнес. Другите са тези, които търсят временна лятна работа, но често не полагат голямо старание и последните са пенсионери, които искат да си помогнат финансово, както и да си уплътняват времето. Почти всички работещи в бранша чужденци в България говорят руски език.

Димитров посочва и че всяко едно затваряне води до отлив на кадри, а след това отварянето е много по-трудно. Репутационният удар е дори по-голям от финансовия в тази връзка, защото браншът вече изглежда като несигурно място за работа. Затова този бизнес иска да има ясни условия за затварянията и свързаното с тях подпомагане. Браншът е единен, какъвто от много години не съм го виждал, казва експертът.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати