Турагенции

Арабските туристи се втурнаха към Украйна

   
Арабските туристи се втурнаха към Украйна

В историческия център на Лвов саудитци в традиционни носии се разхождат с каляски и играят шах с местните на брега на реката. Нещо небивало за този западен украинския град, посещаван обичайно от европейци. Отблъснати от антиковидните рестрикции за пътуващите из Западна Европа, туристите от страните в Залива, по-специално от Саудитска Арабия, предпочитат тази година прелестите на Украйна, която масово посещават от юни, пише Олга Шиленко от Франс прес, цитирана от БТА.

Трийсет и две годишната саудитка Асма редовно е посещавала преди кризата Стария свят заедно със съпруга си и двамата им синове. Това лято семейството за пръв път разглежда Лвов и столицата Киев.

"Баровете, храната, кафето . . . всички тези неща тук са невероятни", с ентусиазъм възкликва тя, застанала пред емблематичната сграда на лвовската опера.

Притокът на посетители от арабски страни, привлечени от изключителния визов режим, приет през 2020 г., и евтините преки полети, дава шанс на украинската туристическа индустрия да се съвземе след една ужасна година, съсипана от пандемията.

"Не бива да изпускаме тази възможност", заявява екскурзоводът Богдан Гец. Агенцията му "Чудо Тур" разкарва туристи с малко влакче из павираните улици на Лвов, прочут с архитектурата си - смес от ренесанс, класицизъм и ар нуво.

 Скок с 3900 процента

През първото полугодие на 2021 г. броят на саудитските туристи, посетили Украйна, достига 14 000 души срещу едва 350 година по-рано, сочат данни на Украинската агенция по туризма - това е скок от 3900 процента.

Досега Лвов - една от основните туристически дестинации в страната, бе посещаван главно от поляци, беларуси, турци, германци и британци.

Кръстосвал надлъж и шир Европа и САЩ, Хасан - 64-годишен саудитски бизнесмен, по препоръка от приятели е избрал този път Украйна. Казва, че е "много доволен" от почти едномесечния си престой в една страна, където е "лесно да се пътува".

Западняците "винаги снизходително" гледат на пристигащите от Залива, смята Хасан; той намира бившата съветска република за "по-енергична, по-динамична", възхищават го "семейните" ценности на украинците.

"Със сигурност ще се върнем тук с дъщерята и сина", казва той, седнал на терасата на едно кафе в Киев със съпругата си, забрадена с хиджаб.

Според Анна Найда, ръководител на веригата "Креденс Кафе" в Лвов, напливът от арабски туристи заварил ресторантьорите неподготвени и се наложило те бързо да се адаптират.

След първоначалния шок кафетата напечатали менюта на арабски и за да спазят мюсюлманските обичаи, заместили свинското в сандвичите си с пилешко. "И не предлагаме алкохол, това е наш коз", добавя Найда.

Има и сувенирни магазинчета, сложили вече табелки на арабски. "Бързо се променяме", резюмира Анна Найда.

Дъждът като "кеф"

Пристигнали от райони с много сух климат, тези туристи особено ценят в Украйна дърветата и дъжда, обяснява за АФП Кристина Кагуй от хотелската верига "Рейкарц" в Лвов.

"Много се търсят стаите с изглед, поне малък, към дървета или към парка", казва тя и уточнява, че при тях отсядат предимно големи семейства.

Екскурзоводът Богдан Гец пък разправя, че никога не бил виждал възрастни хора толкова да се радват на дъжда: "Това е "кеф" за тях. Казват, че са дошли в Лвов специално затова, само то ги интересува".

Асма дори нарича дъждовните капки "вълшебни". "Тук е направо рай", възторгва се тя и уверява, че ще идва в Украйна всяка година.

Според местни медии обаче тази популярност може да изчезне, щом бъдат вдигнати рестрикциите в Западна Европа. А общото възстановяване на сектора като цяло върви бавно, независимо от тази нова вълна туристи.

Броят на туристите в Украйна на годишна база е намалял през 2020 г. 4,5 пъти. И през първото полугодие на 2021 г. е нараснал едва с 9 процента в сравнение с предходното шестмесечие.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати