Новини Събития

Първият Еркешки събор ще се проведе на 4 септември

   
Първият Еркешки събор ще се проведе на 4 септември

Първият по рода си традиционен събор “Еркешки корени” ще се проведе на 4 септември 2021 в село Еркеч (днешно Козичино), Поморие. Събитието цели да събере на едно място всички хора с корени от Еркеч, които по една или друга причина живеят извън селото. Идеята е хората с общо минало да се запознаят помежду си, както и с настоящите жители. Еркеч се вписва в нашата многовековна история с една огромна заслуга на еркечани - те са побългарили и основали над 58 села в Североизточна България. В Поморийския регион има много хора с корени от Еркеч и организаторите приветстват всеки от тях да участва в събора и да представи своите песни, танци и обичаи. 

 

Велизар Тодоров, организатор на събитието  

 

сподели пред TravelNews: “От 12-13 години разработваме различни кампании за възстановяването на живота в Еркеч. Селото е с богата история и култура и искаме да помогнем на хората, родом от него, да си припомнят това. А защо не и да покажем нашите традиции и на останалите българи.” Той споделя, че предишни години са били организирани събития с благотворителна цел - със съмишлениците от Facebook групата “Еркеч - Село, запазило традициите си през годините!”. Те са подарили нови икони за църквата на селото, освежили са центъра и като цяло стимулират развитието на Еркеч. “Много хора се хвалят, че са от този край, но никога не са стъпвали. Със събора “Еркешки корени” призоваваме всички да дойдат и да се запознаем както един с друг, така и с историята ни”.  

Професор Петър Куцаров изследва еркешкия край от години. Той е родом от там и също ще е част от събора. Подготвил е беседа, в коята разказва  за поморийското село. Куцаров смята, че Еркеч е уникално населено място, където още се пазят живи автентични обичаи и традиции на страробългарсакта култура.  

Събитието ще започне в 10 часа сутринта на 4 септември 2021 г. и ще включва изпълнения на местни изпълнители, фолклорни групи и оркестърни състави. Организаторите от НПО "Еркешки корени” са планували пълна програма, която да стимулира запознанствата между хората, танците и забавленията. Община Поморие е спомогнала за организирането на празничен курбан за здраве, с който да сближи еркечани и да направи събитието наистина неповторимо. 

 

Българското Черноморие е богато на история и все повече хора проявяват интерес към неговите културни и исторически забележителности, коментира Темка Томова, управител на туроператора “Чинар холидейз”. Компанията организира редица културни екскурзии покрай морето, като предлага и село Еркеч от 20 години.

 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати