Новини Турагенции

Албания става популярна дестинация за българите

   
Албания става популярна дестинация за българите

Албания се превръща в доста търсена дестинация за морски почивки. С лазурните си води, бели пясъци и красиви гледки балканската държава посреща хиляди туристи. В последно време българите също показаха интерес към страната. Туроператорите смятат, че Албания е държава с  много възможности за пътуване и все още не е разкрила всичките си съкровища.

Петя Борисова, мениджър "Продажби" в туристическа агенция “Екватор”, разказва за столицата на страната. “Тирана е столица от 1920 г. Бурното й развитие започва още през миналия век. До тогава Албания е смятана за една изостанала бивша комунистическа страна. Днес Тирана е най-гъсто населеният град в страната. Пътуването с автомобил от столицата до морето не отнема повече от час” споделя тя.

 

Цялото западно крайбрежие на Албания

 

се мие от водите на Адриатическо море, което лека полека преминава в Йонийско море. Това прави страната изключително подходяща за хубава и релаксираща почивка на морския бряг. Едно от най-големите й предимства в тази посока са много ниските цени, спрямо други европейски курорти, като например Гърция или Черна Гора, коментира Борисова.

Саранда или Агии Саранда (буквално преведено 40-те светии) е идеално място за любителите на Йонийско море, а Дуръс от своя страна е основният туристически център за пътуващите, които търсят почивка по адриатическите брегове на Албания.

Невероятните и живописни древни градове на Берат и Жирокастро ( Аргирокастро на албански и гръцки, което в превод означава сребърният град) не са станали още известни туристически дестинации, единствено поради факта, че не могат да поемат голям брой туристи. Това са места, където можете мълчаливо да се насладите на красотата на старата албанска архитектура. Главната забележителност в Жирокастро са каменните къщи и наистина абсолютно си заслужава да посетите град Берат, заради древната му крепост, която в днешно време функционира като хотел”, обясни Борисова. Друго предимство, е че дестинацията все още не е толкова нашумяла и няма задушаващи групи с туристи.

 

Албания е перфектната възможност за тиха

 

и релаксираща почивка. Спокойствието се дължи на факта, че в страната има голям брой различни забележителности, които са разпръснати из цялата й територия, което предотвратява струванията.

Друга невероятна черта е, че албанците са много гостоприемни и дружелюбни хора. Местните са много сърдечни, въпреки че албанският език не е от често срещаните и говорените от туристите. В района на Саранда и Жирокастро съвсем спокойното можете да разговаряте с тях и на гръцки. Смята се, че хората там са билингви и говорят гръцки толкова добре, колкото и албански. Като основен език за комуникация, разбира се, си остава английският.

 

“Все още Албания не се е превърнала в топ дестинация за почивка, което от своя страна си проличава и в цените”, разкрива Петя Борисова. Много туристи я избират заради цените на стоките, услугите и хотелите, които са в пъти по-ниски спрямо други европейски дестинации. А почивката със сигурност е на отлично ниво. Така можете да се насладите на големи порции вкусна местна храна или вино, отпочивайки си в луксозни хотели на много изгодни цени, обясни Борисова.

 

Туристическа агенция “Екватор” предлага пакети 

 

за почивка до два от най-големите курорта - Саранда и Дуръс на невероятни цени от 752 лева, а следващата дата е 13 септември 2021 г. Пакетите включват самолетен билет София – Тирана – София с директен чартърен полет с European Air Charter, летищни такси, 7 нощувки в избрания хотел, трансфери и две застраховки, покриващи риска от заразяване с Covid-19.

На място ви очаква обслужване от най-добрите екскурзоводи за дестинацията, с хиляди доволни туристи и енциклопедични знания, които ще впечатлят българите.

 

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати