Новини Турагенции

Туроператори разработват бутиков туризъм в Беласица

   
Туроператори разработват бутиков туризъм в Беласица

Красива природа, сърдечно посрещане, уютна атмосфера, вкусна храна, любопитни истории, интересни преживявания – това предлага местната общност, занимаваща се с туристически услуги в района на ПП „Беласица“, съобщи БНР. По проект „Опознай и ще обикнеш“, реализиран с финансовата подкрепа на фондация „Български фонд за жените“, туроператори посетиха Подгорието, за да се запознаят и да включат в своите пакети това кътче от България, доскоро затворено и неизвество. Туристическото посещение бе подкрепено и се реализира със съдействието на Дирекцията на ПП „Беласица“.

Какво впечатли туроператора Милена Игнатова? Тя работи във Виена с туристи на възраст 55+, любители на пешеходния туризъм .

„В ПП „Беласица“ има приказни места за разходка. Покрай водопадите видяхме изключително интересни растения, това – благодарение на нашия гид от ПП „Беласица“. Другото нещо, което определено за мен представлява интерес, е начинът, по който хората посрещат туристите, колко са гостоприемни, колко са лъчезарни, каква е готовността им да споделят своя бит и култура с туристите. Мястото предлага доста възможности за автентичен туризъм. Според мен могат да се разработят интересни програми за туристи от ЕС и най-вече от близките държави, които да представляват интерес за тях, каза Игнатова пред БНР.

Като продукт чуждите туристи търсят незабравими преживявания, търсят приятни места за настаняване, до известна степен търсят и удобства. Т.е. предлагането трябва да е на съответното ниво – чистотата на стаите и на местата за настаняване, комфорт, не е задължително лукс, но със сигурност някакво базово ниво на предлагане.

Аз работя предимно с чужденци на възраст 55+, активни туристи. Всички ходят по планините, интересуват се от бита и културата на държавите, които посещават. Ние предлагаме пътувания не само в България, но и в някои други държави. Например в Северна Гърция, в Румъния,  предлагаме пътувания със същите характеристики. Всяко едно пътуване включва еднодневни преходи, настаняване във възможно най-автентични къщи за гости или малки хотелчета, задържително собственост на местни хора или по някакъв начин представящи региона, а не големи хотелски вериги. Т.е. търсим малки автентични места. Тук има такива и веднага, след като премине COVID-а – очаквайте туристи!“

Елена Павлова също е туроператор. Тя работи с деца, българчета, които живеят в чужбина, и които идват в България, за да я опознаят по-добре.

„Работя с деца на български родители, които израстват в чужбина. Целта е да имат по-здрава и по-емоционална връзка с България. Да могат да свързват българския език, култура, традиции, история, с нещо, което лично ги докосва и засяга, и което е извън битовизмите, гостуване при баба и дядо, да имат повече общуване с други връстници и да е свързано с игри и преживявания, които да им останат.

Това лято започнахме с 15 деца, повечето от Австрия, но имахме дечица от САЩ. Три дечица, които живеят в България, се присъединиха към програмата и мисля, че и за тях беше също много интересно.Програмата, която сме направили, е в района на Габрово, над "Етъра" и използвахме даденостите, които са там.

Сега идеята ни е да разработим програма и за района на ПП „Беласица“. Беласица изключително много ме очарова, това е откритие за мен. А възможностите и идеите са много“.

Туроператорите, включени в проекта „Опознай и ще обикнеш“, посетиха почти всички подгорски села, запознаха се с местната общност, която предлага туристически услуги: места за настаняване, музейни сбирки и исторически забележителности, опитаха от кулинарните специалитети, които предлагат местните хора от района. Разбира се, посетиха и някои от природните забележителности, изкачиха се в планината по екопътеките. Прави впечатление поддържаната инфраструктура на пътеките, направена са беседки, обособени са места за отдих, по-стръмните участъци са обезопасени.

Малката група не пропусна да отиде до Камешнишкия водопад, наречен още Срамежливия. Водопадът е на 700 метра надморска височина, падът на водата е 21 м., което го класира на първо място по височина в българската част на Беласица. Участниците в проекта разговаряха и обмениха впечатления с туристи, дошли в планината, за да се насладят на красотата и спокойствието на уникалната природа.

„Много е хубаво, красиво. Водопадът е уникален, идваме за пореден път. Трябва да се поддържат пътеките. Тук всяко село има водопади. Тук е природен парк, Беласица е много красива планина и трябва да се използва това нещо. Чисто е, туристите не изхвърлят боклуци, както едно време. Тук си е красота!“

/БНР



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати