Новини Хотели

Велинград и Хисаря привлякоха най-много туристи на СПА през юли

   
Велинград и Хисаря привлякоха най-много туристи на СПА през юли
Велинград държи първото място по посещения през юли

СПА курортите Велинград и Хисаря са привлекли най-много туристи през юли 2021 г. в сравнение с другите комплекси. Това показват данните на Единната системата за туристическа информация (ЕСТИ) към Министерството на туризма, предоставени на TravelNews. В двата града има много открити басейни с минерална вода, което се търси от българите през лятото. Във Велинград са отседнали малко над 30 000 гости и той си остава най-посещаваният СПА курорт в България. В него има и най-много леглова база, предимно 4 и 5 звездни хотели.

Хисаря се нарежда на второто място с над 11 500 туристи, който отчита значителен ръст спрямо предходните месеци. Разложкото село Баня реализира огромен ръст и застава на почетното трето място с над 6400 гости през юли 2021 г. Малкото СПА село, както го наричат туристите, измести от стълбицата популярния курорт Сандански. Той остава на четвърто място с 6200 гости. От началото на световната пандемия, в Сандански се наблюдава огромен отлив на туристи въпреки добрите хотели и прекрасни условия за почивка. Липсата на гърците се усеща в града. Освен това няма никаква реклама на Сандански на българския и гръцкия пазар.

На пето място със сериозен ръст се нарежда Девин. В китното родопско градче са отседнали над 5300 туристи. Следва село Огняново до Гоце Делчев. Отлив се наблюдава при село Белчин баня (Самоковско), село Чифлик (Троянско) и Вършец.

Мирослав Иванов

Посещения в СПА курортите през юли 2021 г. по данни на Министерството на туризма

 Град / село

Пренощували лица

Велинград 

30 211

Хисаря

11 581

Село Баня, Разлог

6 426

Сандански

6 207

Девин

5 357

Село Огняново, Гоце Делчев

3 194

Белчин  и Белчински бани

2 895

Вършец

2 240

Село Чифлик, Троян

2 006



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати