Новини Събития

Честваме 136 години от Съединението на България

   
Честваме 136 години от Съединението на България

Днес честваме 136 години от Съединението на България.

Денят, в който се извършва фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана с поредица прояви в цялата страна.

Център на честванията е Пловдив. Тържествената заря проверка на пл. „Съединение“ започва в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Церемонията ще бъде предавана пряко по Българското национално радио (БНР).

В София, денят на Съединението ще бъде отбелязан с тържествена церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а в 12 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Във Враца за пета поредна година празникът на Съединението ще бъде отбелязан пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. Военният монумент, познат като „Лъвчето“, е изграден с дарения в знак на признателност преди близо век.

Група от пенсионерски клуб „Съединение“ се включва в тържествата във Враца
Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър Първи, честванията днес ще бъдат ознаменувани с камбанен звън от всички църкви в града. С военен ритуал пред Общината ще бъде издигнат националният флаг. Пред паметника „Майка България“ ще бъдат поднесени цветя на признателност, а свещеници ще отслужат празничен богослов. Курсантите на Националния военен университет ще преминат в тържествен марш в центъра на града. Вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.

В Ямбол отбелязването на Съединението ще започне с изпълнения на патриотични и възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред общината. След издигането на националния флаг и отслужването на благодарствен молебен, честването ще продължи със шествие по централните улици до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени цветя и венци. По случай Празника в града бяха поставени близо 300 нови национални флага по големите пътни артерии.

Честванията за историческото събитие започнаха снощи в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години, а на тържествената заря-проверка в Чирпан президентът Румен Радев призова жителите на града да пазят паметта на предшествениците си и да я предават на поколенията.

„Защото вярвам, че тази невидима нишка на памет и почит ще продължи напред да ни вдъхновява, да ни посочва пътя, да ни дава сила, за да проправяме заедно като народ пътя си към утрешният ден“, каза той.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати