Новини Събития Хотели

Над 650 000 туристи са посетили СПА курортите от началото на годината

   
Над 650 000 туристи са посетили СПА курортите от началото на годината
Балтова представи данните пред СПА организацията

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова участва в Осмия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тази година основната му тема е „Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България. Мястото на здравния туризъм в него“ и се осъществява под патронажа на Министъра на туризма на България и в партньорство с Община Разлог и Европейската СПА Асоциация. Пред участниците във форума министърът представи актуални данни за развитието на СПА туризма у нас, както и предприетите стъпки за включването на отрасъла в Националния план за възстановяване. 

По данни на ЕСТИ от януари до август 2021 г. пренощувалите български туристи в 13 избрани общини, които са водещи дестинации за балнео и СПА туризъм, са над 649 хил., информира министър Балтова. И допълни, че чуждестранните гости за същия период са повече от 26 хил. Тя посочи още, че водещите направления за пътувания се запазват, като това са Велинград, Хисаря, Разлог, Сандански, Троян и други. Водещи чуждестранни пазари общо за 13-те избрани общини са Румъния, Р.С. Македония, Израел, Германия, Русия, Франция и Украйна.

Министърът информира още, че на базата на анализ на ситуацията в сектор „Туризъм“ и взаимообвързаността му с останалите сектори на българската  икономика бяха очертани най-важните предизвикателства, залегнали в Националния план за възстановяване и устойчивост. Министерството на туризма участва е заседанията на работната група за изготвяне на плана, беше предложено включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна ефективност и изпратена апликационна форма с искане този компонент да бъде допълнен конкретно със сгради в сектор туризъм, заяви министър Балтова.

В настоящата версия на Националния план туризмът е включен в Инвестиция 1, която е насочена към енергийна ефективност в сграден фонд, където вторият и третият компонент предвиждат мерки за финансиране за енергийно обновяване на нежилищни сгради, включително обществени сгради и сгради в областта на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм, обясни министърът. Тя съобщи, че туризмът се припознава и в рамките на Инвестиция 9 за проучвателни дейности за разработване на пилотен проект за комбинирано производство на топлина и електричество от геотермални източници.

Също така, туризмът е посочен в Програмата за развитие на регионите, чрез която ще се подкрепя изпълнението на инфраструктурни мерки, насочени към подобряване и развитие на здравните и социалните услуги, образованието, професионалното обучение, културата, спорта, туризма, устойчивата градска мобилност и други, каза министър Балтова.

Тази година Българския съюз по балнеология и СПА туризъм отбелязва и своята 15 годишнина, като по този повод министър Балтова връчи на организацията плакет за цялостен принос в развитието на сектора.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати