Анализи

Съюзът по СПА туризъм избяга от протестите и се подмаза на Стела Балтова

   
Съюзът по СПА туризъм избяга от протестите и се подмаза на Стела Балтова
Сийка Кацарова сега се снима със Стела Балтова

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) избяга и не подкрепи протестите на ресторантьорите, хотелиерите и превозвачите. Вместо това председателят на организацията Сийка Кацарова организира конгрес в Разлог, на който за последно се подмаза на министъра на туризма Стела Балтова, която откри събитието. Балтова няма да остане на поста в следващото служебно правителство. В BUBSPA членуват предимно хотелиери с големи конферентни зали, СПА центрове, ресторанти и дискотеки, но въпреки това запазиха мълчание.
 
BUBSPA и Сийка Кацарова през последните 7 години се подмазват на всяка власт. Те гледат да са добре с всички правителства и да не критикуват. Сийка Кацарова никога не скочи за 6 години срещу управлението на бившата министърка на туризма Николина Ангелкова от ГЕРБ. След това се подмаза на Стела Балтова през първото служебно правителство на Румен Радев. Така стори и с Марияна Николова,  която зае поста за около 9 месеца при третото правителство на Борисов. В момента бързо се врътна за втори път към Стела Балтова.
 
"Подобно поведение не е морално и нормално при всичките сериозни проблеми в туризма", коментира пред TravelNews Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е част от едното голямо обединение - Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ). "Браншът за първи път се обедини с общи действия, само те си правят конгрес и канят Стела Балтова на него. Можеха просто да излязат с позиция преди конгреса и да ни подкрепят", подчерта той.
 
Сийка Кацарова не отговори със своето мнение във връзка със запитването на TravelNews за протестите. Организираният от нея конгрес в Разлог е затворен за медии, с които организацията не работи. Зам.-председателят на BUBSPA Елена Косева каза, че не отговаря за медийната политика. Другите двама зам.-председатели не бяха открити за коментар.
 
Най-големите обединения в туризма - Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и АТИБ обявиха общи действия и национален кризисен щаб. В тях членуват всички организации от туризма. Само BUBSPA не се присъедини към нито едната.
 
"Всеки има право да гледа отстрани. Туризмът този път е обединен. Те обаче ще гледат отстрани. Явно правят собствени договорки. Във времето се е доказало, че човек сам е за никъде", коментира Ричард Алибегов, председател на КБТБ и председател на Българската асоциация на заведенията. Според него браншът е изключително разочарован от Стела Балтова. Първо не осигури никаква подкрепа за мерките и се скри. Второ си позволи в медиите да каже, че основният бизнес не е пострадал, а само заведенията. И трето излъга, че има подпомагане за бизнеса. Всъщност няма нито лев, няма една мярка, която да е изготвена от нея, а парите в бюджета няма да стигнат, каза Алибегов. "КБТБ ще поискаме това недоразумение никога повече да не е министър на туризма", подчерта още той.
 
Всъщност сдружението BUBSPA не представлява целия балнео и СПА бранш. В него членуват само представители на 28 хотела и СПА центрове. Това са предимно хотелиери, които са наследници на бившите мутри от 90-те години и бизнесмени с политически обвързаности. В организацията членуват хотелите на групата "Химимпорт" (бившата групировка ТИМ). Тя е представена от Елена Косева, която е зам.-председател и изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД (част от "Химимпорт"). В сдружението са още хотелите на "Галакси инвестмънт груп"', което се свързва с основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Групата е представена от Живко Иванов, който е зам.-председател. В BUBSPA са членове и хотелите на Васил Златев, бащата на бившия шеф на "Лукойл" у нас Валентин Златев.
Стотици хотели от СПА курортите в България не членуват в BUBSPA.
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати