Новини Хотели

Варненската туристическа камара отбеляза 30-годишнина от създаването си

   
Варненската туристическа камара отбеляза 30-годишнина от създаването си

С кръгла маса в Икономическия университет във Варна на тема „Предизвикателства пред човешкия фактор в туризма: хората създават конкурентно предимство“ бе отбелязана 30-годишнината от учредяването на Варненската туристическа камара, пише Монитор.

Тя е една от най-старите туристически организации в България, като е създадена да обединява, да помага и да насочва работещите в сектора, каза нейният председател Илин Димитров. В рамките на срещата, с идеята да се развиват, бяха обсъдени възможности за обединяване на училища, университети, бизнес и НПО-сектора.

116 са училищата в България, в които се изучава туризъм и в момента в тях се обучават повече готвачи, отколкото IT- специалисти, уточни Димитров. Но дуално обучение има само в 6 паралелки. Допълнителен проблем е старата програма на преподаване за туризма. Много от випускниците дори не са виждали основни компютърни програми за хотел или склад, каза още той.

Варна и Бургас винаги са работили ръка за ръка, заяви на свой ред Евелина Кулева от Бургаската туристическа камара. Целта е да можем сами да си създадем кадри и те да се реализират. Бизнесът и образованието трябва да си подадат ръка, за да успеят да подсигурят необходимата работна ръка в бранша.

За 2019 г. над 20 000 чужденци са привлечени за да запълнят празнините от специалисти в туризма у нас. Това е тревожна тенденция, която трябва да се спре, стана ясно още на пресконференция за годишнината на Варненската туристическа камара.

/Monitor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати