Новини Събития

Гастрономически туризъм: Опознай България, като я вкусиш

   
Гастрономически туризъм: Опознай България, като я вкусиш

Докато държавата чертае карти и планове за популяризирането на родния туризъм, но само на думи и теория, дългогодишният журналист Екатерина Терзиева и създател на агросайт стартира уникална по рода си туристическа платформа за гастрономически и винен туризъм SlowTours.bg.

Във фокуса на пътуванията из различни краища на страната са традиционни, но забравени, а за мнозина непознати български ястия и напитки, стари родни занаяти, ритуали и традиции, както и изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи животни, като древната българска порода Източнобалканска свиня, която е на 2500 години, местни сортове винено грозде, като ​мавруд, ​гъмза, широка мелнишка лоза и др. Затова и неслучайно слоганът на платформата е „Опознай България, като я вкусиш!".

Екатерина Терзиева, която е и лицензиран професионален гид, цитира статистика, според която 31% от населението в Европа почива на село и в планината през лятото, а 25% от всички ваканции в ЕС са свързани със селски туризъм. В същото време тази ниша у нас е недостатъчно заета, а и липсва последователна държавна политика за насърчаване и маркетинг на алтернативния туризъм.

„Нашите пътувания помагат на хората да научат повече за страната ни, като вкусят и видят всяко едно нейно кътче, опознавайки нейните прелести с небцето и сърцето“, разказва Екатерина. 

Тя е убедена и доказва на всеки турист, че например бедният Северозапад е богат на природни, исторически и кулинарни съкровища. Торлашката кухня включва ястия като скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле и най-популярното - бел муж, приготвяно от овче, краве или козе несолено сирене.

Сакар и Източни Родопи пък са царството на сусама и произвеждания от него тахан. Местните приготвят също  доситеевски карталаци и пелевунска масленица. Прочутото зелено сирене от село Черни Вит, дълго време смятано от местните хора за развалено, днес има световна слава. А ловът на трюфели в Лудогорието, Шуменското плато и Странджа, съчетано и с дегустация, си е истинско преживяване. И още - за 300-годишните кестенови гори в граничната ни планина Беласица, за писаните каруци и вятърните мелници от Йовковата Добруджа, за тракийските светилища в мистичната Странджа планина с дъбовите гори, оцелели в ледниковата епоха, за шафрановите полета в пазвите на Родопите, за лавандуловите простори в селата около Чирпан, за шепота на гърненцата, в които къкри манастирска и родопска храна, за аромата на маслодайните рози, който се стеле над гробниците на тракийските царе.

Тези истории са само малка част от програмите на туровете, които SlowTours.bg организира. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати