Събития

Десетки хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Нидерландия и Австрия

   
Десетки хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Нидерландия и Австрия

Диджеи и музиканти призоваха за отмяна на ограниченията в Амстердам, Хага, Грьонинген и Маастрихт. Шествията под надслов "Пуснете ни звука" преминаха с музика и танци.

Клубовете и дискотеките в Нидерландия получиха разрешение да отворят в края на юни, когато бяха разрешени и фестивалите. Ограниченията обаче бяха наложени отново в средата на август, когато броят на заразените с коронавирус се увеличи.

Забраната за дейността им е в сила до 1 ноември.

"Трябва да се застъпим за събитийната индустрия, която е затворена от година и половина", заяви на уебсайта си организацията "Пуснете ни звука". Тя добави, че това е за доброто на "всички 101 000 души, които работят" в този сектор.

Около 2000 души по данни на полицията се събраха, за да поискат оставката на канцлера консерватор Себастиан Курц. На плакатите им се четяха надписи като "Спрете диктатурата!" и "Оставете децата на мира!"

Австрия бе една от първите европейски страни, въвели здравен пропуск. Удостоверение за отрицателен тест, за наличие на антитела или за направена ваксинация е необходимо за влизане в хотели, ресторанти, спортни зали, музеи или за ходене на фризьор.

От появата на заразата през пролетта на 2020 г. Австрия е регистрирала близо 11 000 смъртни случая. Досега близо 60 процента от 8,9-милионното й население са ваксинирани. Страната регистрира по над 2000 нови случая дневно през последните дни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати