Турагенции

Виетнам отваря за туристи остров Фу Куок

   
Виетнам отваря за туристи остров Фу Куок

Тези, които решат да посетят Виетнам по време на постепенното му отваряне, ще трябва да представят сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на COVID-19

Подобно на схемата за постепенно отваряне за чуждестранни туристи, прилагана в Тайланд, Виетнам също планира да започне разхлабване на мерките за чужденците от един остров.

В официално съобщение на виетнамските власти се казва, че в рамките на шест месеца пробно ще се допускат ограничен брой посетители само на остров Фу Куок. За да се контролира ситуацията и да се ограничи възможността за разпространение на COVID-19, през първите три месеца ще има квота от 2000 до 3000 чуждестранни туристи месечно, които ще пристигат само с чартърни полети. Посетителите няма да могат да се движат свободно из острова, а ще бъдат допускани само до определени атракции и хотели.

През следващите три месеца броят на туристите ще се увеличи до 10 000 месечно, като в страната ще бъдат допуснати и комерсиални полети. В този етап чужденците ще имат достъп до по-голяма част от острова, включително до пазарите за храна и джунглата.

Всички жители на острова ще бъдат ваксинирани, преди на него да бъдат пуснати туристите, се уточнява в правителствената информация. Досега на острова няма регистрирани случаи на заразени с коронавирус. Все още не е обявена точна дата за стартиране на пилотната програма, но според публикация в "Lonely Planet" тя вероятно ще стартира през октомври или ноември.

Остров Фу Куок се намира на югозападното крайбрежие на Виетнам, близо до бреговете на Камбоджа. Островът е известен като плажна дестинация със ситен бял пясък, поръбено с палми крайбрежие и многобройни хотелски комплекси. Една от най-известните атракции на острова е лифтът, от който се разкриват панорамни гледки към прозрачните води и крайбрежието отвисоко.

Пилотната програма съвпада със сухия сезон във Виетнам (приблизително от ноември до март), когато традиционно е силният туристически сезон.

Тези, които решат да посетят Виетнам по време на постепенното му отваряне, ще трябва да представят сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на COVID-19, като едновременно с това си направят и PCR тест до 72 часа преди пристигане в страната.

Камбоджа отваря за туристи от ноември
От март 2020 г. границите на Виетнам са затворени за чужденци (с няколко изключения като дипломатически и бизнес пътувания) и тази есен за пръв път ще бъдат отворени за туристи. Към средата на септември 2021 г. едва 4% от населението на страната е ваксинирано с две дози, а силно заразният Делта вариант на коронавируса доведе до увеличение на случаите на заразените и до локдауни в Хошимин и Ханой.

Съседна Камбоджа също обяви, че планира отваряне през ноември.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати