Анализи

Кунчев: Слабата ваксинация ще удари туризма

   
Кунчев: Слабата ваксинация ще удари туризма

Заради малкия процент ваксинирани срещу COVID-19 в България ще пострадат и туризмът, и икономиката като цяло. За това предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за БНТ.

България е с най-нисък процент ваксинирани в ЕС - 19 на сто.

"Ако продължим да се държим като идиотите на Европа, ще си ударим икономиката и туризма. Никой няма да иска да дойде в България, ако държим ваксинираните под 20%", предупреди той. Даде пример със Северна Македония, където ваксинирането започна месец и половина след България при това с ваксини от дарения, но вече е постигнато покритие от 35%.

Експертът предупреди, че епидемията на коронавируса е "епидемия на неимунизираните" и добави, че от всички, постъпили в болница с COVID-19 едва 6-7% са имунизирани, при това някои от тях с непълен цикъл ваксинация, а сред починалите процентът на ваксинираните е под 1.

Според него задължителното ваксиниране на представители на определени професии няма да накърни свободите на хората. Кунчев посочи, че множество върховни съдилища в европейски държави са се произнесли в този смисъл. "Люлката на демокрацията Гърция го направи, водачът на демокрацията САЩ го направиха, Франция го направи, а ние казваме, че не е демократично", възмути се той.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати