Събития

Паркът Врана в София се превръща в мащабна светлинна арт инсталация

   
Паркът Врана в София се превръща в мащабна светлинна арт инсталация

От 16-ти до 18-ти септември паркът „Врана“ в София се превръща в мащабна светлинна арт инсталация.

За единадесетото издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, който е част от Календара на културните събития на Столична община, ще бъде създадена мащабна светлинна инсталация, която слива в едно светлина, музика, природа и технология.

В рамките само на 3 вечери, от 20:30 до 24:00 часа, на площ от 100 000 кв. м. жителите и гостите на София ще могат да се потопят в реалност като никоя друга.

Паркът „Врана“ е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създаден в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е състав на част на имение с площ 140 ха, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

"Тези 120 години усилия  на хората вътре да създадат това бижу - те имат толкова силно въздействие и за нас остана съвсем малко да добавим, за да засилим ефекта. Много сме щастливи, че всички хора от парка ни съдействат и всички институции – най-вече царското семейство. За нас остана съвсем малко, за да засилим ефекта", каза за БНР Ясен Гешев.

По думите му технологиите са като великата притча за ножа и хляба.

„Те са инструмент, ние трябва да изберем как да  го използваме. Много малко хора си дават сметка, че държат цялото знание на света“, допълни Гешев.

Към изграждането на парка „Врана“ се пристъпва през 1900 година, 22 години след освобождението на България от турско иго. Неговото създаване се осъществява в обстановка, когато отечественото градинско-парково изкуство е било в самото начало на своето развитие.

В началото на развитието си се намирали по това време и политическият, икономическият и културният живот на младата Българска държава. Изграждането на парка обхваща не само голям период от време (43 години), но то е свързано през първия етап от създаването му (1900 – 1909 г.) с големи трудности.

Билети за събитието се купуват само онлайн. Повече информация можете да намерите на сайта - https://urbancreatures.bg/sofialights/

До парка „Врана“ можете да стигнете с автомобил и автобус номер 505, който тръгва от "Орлов мост“.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати