Турагенции

Пет страни допускат само напълно ваксинирани туристи

   
Пет страни допускат само напълно ваксинирани туристи

Броят на ваксинираните срещу коронавирус по света расте.

Една от основните причини, извън здравословното състояние, хората да си поставят COVID-ваксини е да улеснят пътуването си по света.

Ето и страните, които допускат на територията си само напълно ваксинирани пътници, подбрани от The Independent:

Белгия

Напълно ваксинирани пътници, които имат сертификат, вече могат да влязат в Белгия, стига да попълнят формуляр за локация и да направят тест за COVID-19 на първия или втория ден след пристигането си. Ако резултатът е положителен, ще трябва да останете там, където сте и да се самоизолирате за 10 дни.

Неваксинираните пътници могат да пътуват до Белгия само по „много ограничен набор от причини“, като погребение на „член на семейството от първа или втора степен“ или работа - и това е само за определени професии, като здравни работници, дипломати и военни.

Канада

Канада вече е отворена за напълно ваксинирани международни пътници, които не се нуждаят от „съществена причина“ да посетят страната и няма да бъдат подлагани на карантина при пристигането си.

Тази голяма промяна в правилата за пътуване беше обявена за първи път на 19 юли и влезе в сила на 7 септември, като канадското правителство заяви, че решението е взето „въз основа на последните налични данни, научни доказателства и епидемиологична ситуация както в Канада, така и в в международен план “.

Понастоящем неваксинираните посетители нямат право да влизат в Канада.

Чехия

Ако сте напълно ваксинирани най-малко 14 дни преди пътуването, можете да влезете в Чехия по всякакви причини, включително туризъм, без да е необходимо да ie изолирате или да правите PCR тест преди заминаване. 

Неваксинираните пътници обаче все още имат право да влизат в Чехия само по съществени причини, „например за лечение или да присъстват на погребение“.

Франция

Понастоящем неваксинираните пътници нямат право да влизат във Франция, освен ако нямат „съществена причина“ за това. Ако разполагат с такава, ще трябва да представят попълнен международен сертификат за пътуване; „клетвена декларация“ (déclaration sur l'honneur), че не страдат от симптоми, свързани с коронавирус и не са контактували с потвърдени случаи през предходните две седмици и че ще се самоизолират в продължение на седем дни след пристигането; отрицателен тест (PCR или антиген), направен 24 часа преди заминаване. 

Те ще трябва да се самоизолират в продължение на седем дни след пристигането си, след което да направят още един PCR тест.

Децата на възраст над 12 години, които не са напълно ваксинирани и пътуват с напълно ваксиниран възрастен, трябва да представят отрицателен резултат от тест (PCR или антиген). Не е необходимо обаче те да предоставят съществена причина за пътуване, нито да се самоизолират при пристигане. Децата на възраст над 12 години, които са неваксинирани и пътуват сами, са подложени на същите условия като неваксинираните възрастни. Децата на възраст 11 години или по-малки не е необходимо да представят отрицателен резултат от тест.

Ваксинираните пътуващи не се нуждаят от съществена причина да посетят Франция, както и от самоизолация при пристигане. От 18 юли напълно ваксинираните пътници не трябва да представят отрицателен резултат от тест. Те обаче трябва да попълнят клетвена декларация, че не страдат от симптоми, свързани с коронавирус и не са контактували с потвърдени случаи през предходните две седмици, плюс доказателство за ваксинационен статус.

Германия

Пътуващите могат да влязат в Германия по всякакви причини, стига да са напълно ваксинирани. Останалите могат да преминат границите на страната, само ако са германски граждани, съпругът/партньорът/детето на германски жител, изпълняват „важна роля“ или имат „спешна нужда от пътуване“.

Всички пътуващи, влизащи в Германия, са длъжни да си направят цифрова регистрация преди заминаване, независимо от статуса на ваксинация.

Швейцария

Ако сте напълно ваксиниран, можете да посетите Швейцария, но задължително носете хартиено копие от сертификата. Според местните власти електронно копие или екранна снимка не са достатъчни./ profit.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати