Новини Събития

Белоградчик е домакин на първата международна балонена фиеста

   
Белоградчик е домакин на първата международна балонена фиеста

Летенето с балон над величествените Белоградчишки скали е една от запазените марки на Северозападна България. Все повече туристи се впускат в приключението да изпитат емоцията да видят природните ни красоти по този романтичен и наситен с емоция начин.

От 18-и до 22-ри септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната. В нея се очаква да се включат една дузина балони с екипажи от поне 5 държави. Идеята е да се популяризира туризма в Северозападна България.

Локациите са 2:

– 4 уникални дни в Белоградчик и около Белоградчишките скали (18-21.09.2021 г.)

– 1 уникален ден в района на Видин, с гледки към река Дунав (22.09.2021 г.)

Очакват ви и още много приключения: Разходки около скалите, ел. байкове, джип сафари, драконови лодки в Рабишкото езеро, плаване с моторна лодка по Дунав и др.

Научете повече тук: https://new.adventure-bg.com/balloon-fiesta/.  Можете да се запишете за избрани от приключения на тел: 0887 222 883.

Инициативата е подкрепена от Фондация Америка за България в рамките на проект „Балон Фиеста – Белоградчик“.

Полетите с балон са съобразени с метеорологичните условия и се извършват рано сутрин и/или следобед преди залез слънце. През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания на Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета.

През първите 4 дни от фестивала (от 18 до 21 септември 2021 г. ) ще се осъществят полети в района на Белоградчик над Белоградчишките скали, а в последния ден – 22.09.2021 г., ще се лети в района на Видин.
Свободният полет с балон по време на фестивала ще трае между 40 минути – 1 час, през който балонът се управлява от пилота, издигайки се на максимална височина от 1500 м. Полетите ще се осъществяват от местността Панаирището, по график, в рамките на 1-2 часа всяка сесия.

Входът към сборния пункт на фиестата / снимка: Приключенски център Белоградчик

Всеки участник в свободен полет ще бъде включен в:
– помощ при подготовката на балона, надуването и повдигането му
– магически свободен полет, в посоката на вятъра, над красивите Белоградчишки скали или близо над Дунава
– участие в събирането на балона и връщане до мястото на излитане
– церемония по въздушно кръщение при първи полет, извършено от екипажа на балона.

Балонът отвътре, преди сгъването му / снимка: Приключенски център Белоградчик

Красотата на района около Белоградчик е неповторима и наистина е трудно да се опише всичко, което може да се види в това кътче на България. Причината е не само мистичността на мястото, със стотиците спиращи дъха гледки, но и разнообразието от начини, по които може да се разгледат необятните туристически съкровища на този край.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати