Новини Събития

Още държави в ЕС забраняват приложението Waze

   
Още държави в ЕС забраняват приложението Waze

Франция ще блокира приложения за навигация в трафика като Waze и Coyote, които отличат местоположението на полицейска екипи и камери за отчитане на скоростта, а в следващите месеци това ще направи и Белгия, съобщава Autoevolution.

Белгийските власти засега само обмислят забраната на тези приложения за смартфони, разкри министърът по мобилните технологии Жорж Жилкине. Неговото ведомство вече прави проучване, за да разбере как може подобна забрана да бъде осъществена по законов път. Министърът разкри, че в момента шофьорите в Белгия масово използват тези приложения, за да избегнат глоби за нарушаване на правилата на движение, както и да избегнат проверки за употреба на алкохол и наркотици.

Във Франция обаче забраната на Waze влиза в сила, като приложението ще бъде блокирано в определени часове, за да може правоохранителните органи да извършват операции за проверка на употреба на алкохол и наркотици от шофьорите. Освен това, властите в страната ще ограничават Waze и в случаи на издирване на бегълци, които могат да се възползват от това, че знаят къде се извършан проверките.

Засега нито от Google, нито от Waze са коментирали забраната във Франция и предложение на властите в Белгия. Факт е, че подобни приложения играят и положителна роля, тъй като карат шофьорите да намаляват скоростта при наличието на полицейски патрул или камера на пътя, а също така и предупреждават за дупки на пътя, за катастрофи и за неработещи светофари.

Още през миналата година властите в Германия приеха забрана на Wаzе, а също така и на друго подобно приложение - Flitsmеistеr. Тяхното инсталиране на телефона на водача няма да бъде наказвано, но ако използването им бъде доказано, глобата е 75 евро./ automedia.investor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати