Турагенции

Туроператори искат спешно нова помощ

   
Туроператори искат спешно нова помощ

За спешни програми, подпомагащи туризма призова Димитър Балтов - зам.-председател на обединение "Бъдеще за туризма", най-голямата асоциация на туроператорите у нас. Той предупреди, че туроператорите са в готовност за протести, защото „фирмите са опрени до стената“.

„Не мога да кажа, че летният сезон беше изцяло добър. Казва се, че хотелиерите са доволни, защото хотелите бяха пълни през юли и август, но това е вярно само донякъде. В големите комплекси като Слънчев бряг и т.н. големите хотели останаха не само празни, но и затворени. Това се дължи на факта, че само с български туристи няма как да се напълнят тези големи леглови бази“, коментира Балтов пред БНТ.

Той обясни, че все още остава проблемът с невъзстановени суми от туроператорите за клиенти през 2020 г. „Програмата, която се прие за решаване на този проблем само частично си свърши работата. От 15 млн. лв., които бяха предвидени не се усвоиха 5 млн. лв. Неколкократно предупредихме, че това ще се случи, защото бяха много рестриктивни изискванията към компаниите. Надяваме се да се поправи тази грешка“, каза Балтов.

Част от туроператорите успяха да се възползват частично от програмата, обясни той и поиска тя да се пренапише с нетолкова рестриктивни условия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати