Заведения

Заведенията искат да работят на 100% с ваксина или отрицателен тест

   
Заведенията искат да работят на 100% с ваксина или отрицателен тест

Заведенията и туристическият бранш проведоха близо 3-часова среща с министърът на туризма Стела Балтова. Резултатът обаче е прозаичен - "пари няма, действайте", обобщиха от бранша. От министерство на туризма не направиха изявление след срещата. 

Основното искане на ресторантьори и хотелиери е да работят без ограничения за вечерен час и капацитет, като от своя страна щели да гарантират, че в обектите им влизат само и единствено хора, преболедували Ковид и имащи съответния сертификат - ваксинационен паспорт или направен бърз тест на място. Няма разчет обаче колко ще бъдат необходимите средства, за да се осигурят въпросните бързи тестове, както и не са получили уверение от страна на държавата, че такива въобще ще бъдат осигурени. Също и че исканията на бранша ще бъдат удовлетворени.

"Не искаме да работим в условията на бойкот. Но ако исканията ни не бъдат изпълнени ще продължим с него", коментира пред News.bg председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"В момента имаме ограничения на капацитета, ограничения в работното време. Ако спазваме тази заповед, заведенията са ни затворени, фитнесите ще фалират, детските кътове работят на 30%, а детските градини работят", добави той.

"Парите не стигат. Те са прекалено малко и днес чухме това за пореден път", остър бе шефът на ресторантьорската браншова организация.

Заведенията ще бойкотират настоящата заповед на здравното ведомство, докато тя е в сила, закани се Алибегов. И отрече твърденията, че протестират с политически цели. При предходните мерки нямаше ваксини, имаше 7000 болни на ден, имаше икономически и социални мерки, Помните - през ноември на бул. "Витоша" имаше 3 човека, 2 кучета и 1 котка. Тогава ние като бранш приехме наложените мерки. Тогава поискахме оставката на министъра, както сега искаме оставката на министър Кацаров."

Алибегов коментира и острите думи по свой адрес от страна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че обслужвал интереси на "конкретна партия".

"Не протестираме против никакво правителство, протестираме против мерките. "Ако някой си мисли, че има в момента политическа партия, която да извади 60 000 души, колкото ние изкарахме, да заповяда", добави той.

В четвъртък предстои среща на бранша със здравния министър Стойчо Кацаров. Тогава се и очаква да се постигне или окончателен консенсус, или напротив - да се остане на равнището на несъгласие, както е в момента.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати