Новини Турагенции

Кои дестинации отварят скоро за туристи

   
Кои дестинации отварят скоро за туристи

Пътуването в Европа е сравнително лесно и що-годе предсказуемо, но ако има нещо, което сериозно затруднява почитателите на пътешествията в чужбина, това са правилата за посещение на екзотични дестинации.

От една страна, много от тях не са отваряли границите си от началото на пандемията или формално са ги отворили, но с изисквания за няколко PCR теста и продължителна задължителна карантина. 

От друга страна, много от тези страни са в "червения" списък на българското здравно министерство, което усложнява пътуването до тях и заради завръщането в България. 

Ако си имате любима екзотична дестинация, чието отваряне очаквате с нетърпение, вижте кои планират да отворят границите си в близките седмици и до края на годината. 

Куба

Куба е готова да отвори границите си за туристи и да облекчи изискванията за влизане в страната от 15 ноември. Ваксинираните чужденци вече няма да има нужда да представят отрицателен PCR тест, а ще е достатъчно да покажат валиден ваксинационен сертификат. За останалите ще се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди преминаване на границата.

Камбоджа

Очаква се от ноември месец напълно ваксинираните чуждестранни туристи да могат да влизат в страната със сертификат за ваксинация.

В момента има изискване дори ваксинираните чужденци да се изолират в 14-дневна карантина. Тя ще бъде или намалена или заменена с отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигане в държавата, плюс втори тест, който ще се прави при пристигане на летището в Пном Пен.

Мавриций

Макар островът да е официално отворен за чужденци от средата на юли, в момента всеки посетител трябва да прекара първите 14 дни от престоя си в карантинен хотел, преди да бъде свободен да пътува, където пожелае. Това правило важи дори и за ваксинираните. Според обявената информация, островът ще отвори за напълно ваксинирани чужденци, като те ще трябва да представят и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. След това ще бъдат свободни да пътуват в страната.

Фиджи

Фиджи се готви да отвори границите си отново до края на годината. Засега обявеният срок е декември 2021 г., но заради бързия темп на ваксинация властите се надяват да успеят да посрещнат първите чуждестранни туристи дори по-рано. По информация на Си Ен Ен посетителите ще трябва да са ваксинирани, да представят отрицателен PCR тест и да са от списъка на "зелените" държави, смятани от местните власти за безопасни. Засега критериите за зелените държави не са уточнени.

Чили

Чили обяви, че отваря границите си за туристи от 1 октомври - тъкмо навреме за лятото в южното полукълбо, но правилата за влизане засега са сложни и тромави. Засега ще се допускат само ваксинирани чужденци, които представят отрицателен PCR тест и нямат против да прекарат първите 5 дни под задължителна карантина. Освен това ваксинацията трябва да бъде одобрена от чилийското здравно министерство, като качат сертификата си на специално мобилно приложение. Отговорът може да отнеме до месец, предупреждават местните власти.

Банкок, Тайланд

Тайланд има политика за поетапно отваряне на страната за чужденци, като Пукет, Ко Самуи, Краби и Панган вече приемат посетители. Планираното добавяне на Банкок към този списък беше отложено от 1 за 15 октомври, тъй като много жители на тайландската столица все още чакат втората доза от ваксината си.

Според обявените към момента условия, туристите ще могат да пътуват свободно из Тайланд, след като прекарат първите 7 дни от почивката си в Банкок (или на някоя от другите отворени дестинации).

Фу Куок, Виетнам

Подобно на схемата за постепенно отваряне за чуждестранни туристи, прилагана в Тайланд, Виетнам също планира да започне разхлабване на мерките за чужденците от един остров.

В официално съобщение на виетнамските власти се казва, че в рамките на шест месеца пробно ще се допускат ограничен брой посетители само на остров Фу Куок. За да се контролира ситуацията и да се ограничи възможността за разпространение на COVID-19, през първите три месеца ще има квота от 2000 до 3000 чуждестранни туристи месечно, които ще пристигат само с чартърни полети. Посетителите няма да могат да се движат свободно из острова, а ще бъдат допускани само до определени атракции и хотели. 

Бали

Възможно е чуждестранни туристи от някои страни да могат влизат на популярния курортен остров Бали и в други части от Индонезия от октомври, обявиха местните власти. Засега не е обявена точна дата.

Решение ще бъде взето много предпазливо, като първо ще се разгледат страни като Южна Корея, Япония, Сингапур и Нова Зеландия, където ситуацията с коронавируса не е толкова тежка. Бали вече няколко пъти обявява, че ще отвори границите си, а след това променя плановете си.

САЩ

САЩ не е точно екзотична дестинация, но отварянето на границите ѝ и възстановяването на международните полети се превърна в новина, особено за гражданите на тези страни, които нямат достъп до САЩ от началото на пандемията. Очаква се отварянето да се случи през ноември, като все още не е обявена точна дата. Изискването към всички чужденци, пристигащи в Щатите, ще е да бъдат ваксинирани и да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване на самолета. 

/dir.bg


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати