Новини Събития

Стефан Янев събира туристическия бизнес в четвъртък за помощите

   
Стефан Янев събира туристическия бизнес в четвъртък за помощите

Служебният премиер Стефан Янев ще събере туристическия бранш в четвъртък в Министерския съвет в 9.30 ч. Това съобщиха за TravelNews Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). На срещата ще бъде обсъдено разпределението на парите от бюджета, които са предвидени за сектора. В нея ще участват министърът на туризма Стела Балтова, финансовият министър Валери Белчев, социалният министър Гълъб Донев и министърът на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров. Народното събрание гласува 70 млн. лв. за туристическия бизнес в актуализацията на бюджета.

„Туристическият бранш не сме съгласни с предложението на Стела Балтова средствата да бъдат разпределени пропорционално на всички фирми. Това означава, че една компания ще получи между 600 и 1000 лв., което не е работеща мярка и реално средствата ще бъдат само похарчени без реални резултатите и подпомагане“, коментира Димитър Балтов. В сектора има около 40 000 фирми – ресторанти, хотели, туроператори, туристически агенти, собственици на атракции.

Министър Стела Балтова предлага предвидените 30 млн. лв. в член 112 от Закона за държавния бюджет да бъдат разпределени на работещите в отрасъла микро, малки и средни предприятия. Средствата да се разпределят на пропорционален принцип за предприятия със спад в оборота над 30 на сто, спрямо оборота си от 2019 г. и безвъзмездна помощ до 30 хил. лв.

За разлика от хотелиерите и туроператорите, собствениците на ресторанти не искат държавни помощи на всяка цена. Основното тяхно искане е да работят без ограничения за вечерен час и капацитет. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че са съгласни да работят, като в обектите им влизат само и единствено хора, преболедували COVID-19 и имащи съответния сертификат - ваксинационен паспорт или направен бърз тест на място. Той настоява държавата да поеме тестовете.

По-късно в четвъртък в 14 ч. министър Стела Балтова ще събере на среща само сдруженията на туроператорите, с които ще обсъди разпределението на средствата от 6 млн. лв. за тях, които бяха гласувани в актуализацията на бюджета. Засега идеята е да бъдат раздадени за текущи разходи на фирмите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати