Новини Събития

Бойко Рашков ще проверява отпускането на 6 млн. лв. за изкуствения остров край Варна

   
Бойко Рашков ще проверява отпускането на 6 млн. лв. за изкуствения остров край Варна

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил проверка на процедурата, по която Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е предложила на Министерския съвет и е одобрила "неотложно" финансиране на проекта за изкуствен остров край Варна. Това е посочено в отговор на Рашков на питане, отправено от депутатите от "Демократична България" Стела Николова и Цецка Бачкова още в началото на септември, пише "Дневник".

Финансирането на първия етап от проекта за изкуствен остров пред т.нар. Малък плаж в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна е било поискано от кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ), сочи информацията в отговора на Рашков. То е регистрирано в деловодството на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет на 27 януари т.г. Проверка на "Дневник" показа, че то е било разгледано на извънредно заседание на комисията на 16 февруари т.г. След това бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (ГЕРБ) е внесъл решението за финансиране на проекта в Министерския съвет

без каквато и да е обосновка

То е част от списък с "непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия".

Отпускането на парите е станало с едно от последните постановления, гласувани от кабинета на Борисов на заседанието му от 18 февруари т.г. С него е одобрен трансфер по бюджета на Община Варна "за изграждане на "Буна "Минерален басейн" - крило юг Малък плаж в акваторията на Черно море при курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена" в размер на 5.7 млн. лв.

Екзотичната идея държавата да построи изкуствен остров, който по-късно да отдаде на концесия, е преминала през всички административни процедури. Те очертават технология, по която дори и най-нецелесъобразното пилеене на държавен ресурс може да стане

напълно законно "по документи"

Това показват отговорите на въпроси, изпратени от "Дневник" до регионалния министър Виолета Комитова.

Според тях за строежа на "Буна "Минерален басейн"- крило юг "Малък плаж" са на лице всички необходими документи. Това са Подробен устройствен план - Парцеларен план, одобрен с решение на Общински съвет Варна още през 2019 г., както и строително разрешение, издадено въз основа на инвестиционен проект, одобрен от главния архитект на Община Варна. Възложител на строежа е бившият областен управител на Варненска област Стоян Пасев.

В отговорите на зададените въпроси е отразено също, че началникът на РДНСК Варна е възложил на местната служба по геодезия, картография и кадастър да заснеме изграденото съоръжение в акваторията на Черно море, за да установи съответствието му с одобрените инвестиционни проекти, което очевидно се е оказало факт.

Проверките са установили също, че стриктно е спазена и цялата процедура по отпускането на финансиране за реализацията на строителството.

Тези отговори на въпросите, зададени от "Дневник", на практика очертават

технология, по която държавата може да харчи сериозен публичен ресурс

и за други подобни спорни проекти. В случая с изкуствения остров, проектиран пред един от новостроящите се луксозни хотели в курорта Св. св. Константин и Елена, потвърждение за нецелесъобразността на отпуснатото държавно финансиране се съдържа в становище на "Геозащита", приложено към документацията по изработване на Подробния устройствен план за острова. В него е записано следното:

"Хидротехническото съоръжение буна, изградено в имота през 80-те и 90-те години на м.в., е ремонтирано, в добро състояние и изпълнява функциите си. В Генералната схема за брегозащита на българското черноморско крайбрежие се препоръчва в участъка от н. Каваклар до н. Св. Георги да бъдат изграждани единствено съоръжения за "дистанционна защита, способстващи за прехвърляне на част от наносите от дълбочина в плитководната брегова зона и за поемане на част от вълновата енергия".

С това становище категорично не се препоръчват напречни (на посоката на вълнение) брегоукрепителни съоръжения. Независимо от това за първия етап от строителството на точно такова съоръжение държавата вече е похарчила близо 6 млн. лв.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати