Турагенции

Тирана е най-евтиният град за британските туристи в Европа за 2021 г.

   
Тирана е най-евтиният град за британските туристи в Европа за 2021 г.

Столицата на Албания Тирана е най-евтиният град за пътуване в Европа за 2021 г. сред британците. Това показва ежегодният сравнителен анализ на Post Office Travel Money, който изследва разходите за кратки почивки в градове в цяла Европа.

За 2021 г. от Post Office Travel Money са проучили 40 града. В топ 10 попадат 9 града от Източна Европа. София не е сред проучваните градове.

Тирана е най-евтина за британските туристи както като цяло, така и по отношение на настаняването, храненето и културата. Общата цена на градската почивка се изчислява въз основа на 12 елемента – цена на чаша кафе, вечеря за двама с бутилирано вино, две нощувки в хотел 3 звезди за един уикенд, разглеждане на забележителности и градски транспорт.

На второ място в класацията е Катовице в Полша, а на трето е Вилнюс в Литва.

Топ 10 се допълва от Лисабон (Португалия), който е най-евтиният град в Западна Европа, Рига (Латвия), Варшава (Полша), Загреб (Хърватия), Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия) и Краков (Полша).

Най-скъпи за британските туристи са скандинавските столици. На първо място е Осло (Норвегия), следван от Стокхолм (Швеция), Хелзинки (Финландия), Копенхаген (Дания) и Рейкявик (Исландия).

Британският паунд е по-силен на годишна база спрямо всички други валути за градовете в барометъра, като поскъпва с 9,2% спрямо полската злота и 7,6% към еврото.

Настаняването е ключов фактор за общите разходи за почивка. Средната цена на тризвезден престой за две нощувки за двама души е спаднала в 14 от изследваните градове.

Най-голям спад е отчетен в Париж – 22%, следван от Мадрид (21%).

Същевременно разходите за настаняване нарастват най-силно в Белфаст – с 40%, както и Загреб (44%), Порто (31%) и Берлин (31%).

Най-евтиният град за настаняване е Тирана със среден разход за две нощувки в хотел 3 звезди от 61 паунда. Втора е Рига с 63 паунда, а на трето място е Вилнюс със 72 паунда.

Най-скъпите за настаняване градове са Белфаст (221 паунда), Амстердам (198 паунда) и Венеция (197 паунда).

Разликите в цените за хранене навън варират от по-малко от 38 британски лири в Тирана до 138,15 британски лири в Стокхолм. Всички цени са базирани на тристепенно хранене за двама с бутилка домашно вино.

Другите евтини градове за хранене навън са Лисабон, Загреб, Прага, Катовице, а сред най-скъпите се нареждат още Осло, Копенхаген, Рейкявик и Хелзинки.

Post Office Travel Money предлага и алтернативни, по-евтини градове за посещение в няколко държави. Париж например е един от най-скъпите градове в барометъра, въпреки че цените са се понижили с почти 8% спрямо миналата година. Лил, Тулуза и Ница са по-евтините алтернативи. Лил например е с 33% по-евтин от Париж.

В Хърватия в Загреб е с 28% по-евтино от курортния Дубровник.

В Италия Рим е с 26% по-евтин от Венеция, а в Полша в Катовице цените са с 26% по-ниски от Краков.

Лисабон в Португалия е по-евтината алтернатива на Порто (19%), Залцбург в Австрия е със 17% по-евтин от Виена, а Мадрид в Испания е с 11% по-евтин от Барселона.

В Белгия Антверпен е с 11% по-евтин от Брюж.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати