Събития

Град Бяла привлича с черноморски веломаршрути

   
Град Бяла привлича с черноморски веломаршрути

EcoTour-Net е перспективен проект, създаден по оперативната програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн”, за да насърчи велотуризма. Той дава възможност на градове по Черноморието да опазват природата си и същевременно да привличат повече туристи чрез природни, архитектурни и културни забележителности. Проектът, в който участва и България, е в размер на над 795 000 евро и обхваща 18 туристически маршрута, разположени в 5 държави. Включени са 48 места за посещение, 10 вело и 6 пешеходни маршрута, 32 места за отдих и 4 платформи за наблюдение на редки птици. Със своите забележителности участват Турция (Шиле), Украйна (Запорожие), Гърция (Ксанти), Грузия (Мартвили), а от българска страна – гр. Бяла.

Община Бяла е разположена в централната част на Българското Черноморие и е еднакво отдалечена от Варна и Бургас (на около 70 км). В града има добре развита туристическа инфраструктура, много хотели и заведения, но стремежът на общинската администрация е да направи града по-гостоприемен и към велосипедистите. Затова по проекта EcoTour-Net за тях ще бъдат направени специални удобства и услуги, които да ги привличат към тази част от Черноморието. Според младите хора в местната администрация, гр. Бяла може да се посети дори само за ден от жители и гости на Варна, например. А защо пътуването си заслужава, научаваме от интервю за БНР с ръководителя на проекта Коста Стоянов:

„Местата за отдих са избрани с много красива гледка, за да може туристите тук да ѝ се наслаждават. По маршрутите са пригодени девет отбивки, като там са поставени маси и столове, за да може колоездачите и пешеходните туристи да сядат за почивка. Освен това, на пътя Виа Понтика, който минава по Черноморското крайбрежие, над природната забележителност „Белите скали“, е изградена кула за наблюдение на птици. Тя е доста голяма, двуетажна, висока над 8 м. Маршрутът е много посещаван и от фотолюбителите и орнитолозите, защото по пътя Виа Понтика могат да се наблюдават интересни видове птици. По маршрутите има и доста чешми, където хората могат да се освежат. Надяваме се, че създаването на маршрути и локации за екотуризъм ще допринесе за увеличаване броя на туристите и приходите от техните посещения. То ще облагодетелства местните фирми, производители и население“.

На територията на община Бяла са изградени три нови велосипедни маршрута, с обща дължина над 36 км. Специално за тях вече са създадени онлайн електронни карти и QR кодове, които ще водят туристите до близките забележителности. Така не се налага използването на хартиена карта. „Всичката важна информация, наред с чешмите, които не се виждат от пътя, но са наблизо, е указана електронно” – казва за БНР Здравко Василев от велоклуб „Устрем“ в Бяла:

„Затова подробно проучихме всички възможни местни обекти – чешми, културни, исторически и природни забележителности. Гледахме не само да са по трасето на маршрута, а да дадем и информация за тях. Едното трасе тръгва от Бяла, през Горица, Самотино и Шкорпиловци, а другото – от крепостта на Бяла, където са археологическите разкопки и стига до Карадере“.

/БНР



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати