Анализи

Гърция е на първо място сред българите за почивка това лято

   
Гърция е на първо място сред българите за почивка това лято

След пролетния локдаун, българите масово се завърнаха към пътуванията, като разбира се нямаше как да пропуснат тазгодишния ваканционния сезон. Българите най-често пътуваха заедно (41%) или сами (32%), като прекарваха средно по 9 дни в чужбина.

Средната цена на самолетен билет през ваканционния период е 149 лв., което е с 14% по-малко в сравнение с миналогодишната цена.

По време на тазгодишните отпуски българите се опитаха да наваксат с пътуванията, като активно търсеха и резервираха пътувания до средиземноморски страни главно. Търсенето на пътувания в чужбина сред българите е едно от сравнително високите в Европа, по - броят на резервациите през периода юни -август тази година се е увеличил с 14% в сравнение с миналата година.

Гърция, разбира се, беше на първо място в класацията на най-популярните дестинации за периода юни-август 2021 г. Българите най -често избираха Халкидики, Атина и Хания. Следваща в класацията беше Италия, където се пътуваше до Рим, Милано, Болоня и Бари. Испания също се класира на трето място в класацията на най -популярните дестинации, а най -посещаваните градове бяха Барселона, Мадрид и Малага. Франция и Австрия са следващите в класацията, а след тях се нареждат Истанбул и Ларнака.

Българите пътуват заедно

Тази година най -често българите пътуваха заедно (41%), докато около 32% от резервациите бяха направени от самостоятелни лица, чието пътуване продължаваше средно 9 дни. Що се отнася до семействата, българите най -често пътуват с едно (12%) или две деца (10%).

Самолетните билети са по-евтини след пандемията

По време на лятото и отпускарския сезон тази година авиокомпаниите имаха стратегия за намаляване на цените и различни промоции, за да насърчат хората да пътуват, като същевременно предлагат гъвкавост при презаписване. Тези мерки бяха насочени към възстановяване на търсенето на въздушни пътувания, както и към максимално използване на ваканционния период, тъй като през есента пътуванията драстично намаляват.

Въпреки прогнозираните по-високи цени на билетите в началото на сезона, за периода юни-август 2021 г. средната цена на еднопосочния самолетен билет е спаднала с около 14% в сравнение със същия период на миналата година. Най -евтиният самолетен билет за дадения период тази година можеше да бъде закупен за около 20 лв..

Тези цени могат да бъдат намерени главно офертите на нискотарифните авиокомпании, които са много популярни на българския пазар с дял от почти 70%. От своя страна националният превозвач Bulgaria Air е на трето място сред най -популярните авиокомпании, избрани от българите, с дял от 18%. Следваща в класацията е Lufthansa Group (Lufthansa, SWISS, Brussels Airlines и Austrian) с дял от 6%. По-надолу в класацията са EasyJet, LOT и Turkish Airlines.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати