Новини Турагенции

Туроператор пуска първи чартър до Ливан

   
Туроператор пуска първи чартър до Ливан

Ливан е малка средиземноморска държава, но размерът не отразява дълбочината на историята й. Това е най-сигурната страна в Близкия изток и доста безопасна за туристите, особено за пътуващите жени.

Тя предлага изобилие: от древни римски руини до добре запазени замъци, от варовикови пещери до исторически църкви и джамии, от красиви плажове, сгушени в Средиземно море, до планински ски курорти, от световноизвестната ливанска кухня до безкраен нощен живот и дискотеки. Ливан определено е едно от най-древните места в света, тъй като историята му предшества писмените сведения. Последните археологически находки показват, че страната все още има много исторически съкровища, които трябва да бъдат открити.

Туроператорът „Карта холидей“ пуска за първи път директен чартърен полет от България до Ливан, който ще се осъществи на 20 септември 2022 г., обяви за TravelNews Николай Александров, управител на компанията. Чартърът е съвместен с още един туроператор - Intergreyd Travel.

„До момента сме направили 4 групи по 25 човека до Ливан от миналата година насам. Въпреки че е нова дестинация за българския пазар, тя набира голяма популярност“, каза Александров. Компанията има един от най-добрите екскурзоводи за страната Северина Маркова, която е живяла там. “Със сигурност това е невероятна възможност за всеки, който намира Близкия изток за интересен, но иска да пътува безопасно и организирано”, подчерта Николай Александров.

Цените започват от 990 евро на човек, като в пакета влизат самолетен билет София – Бейрут - София с българската авиокомпания ALK, всички летищни такси и 1 бр. чекиран багаж до 20 кг, 5 нощувки в хотел по избор със закуски, всички трансфери в програмата с луксозен климатизиран автобус, полудневна екскурзия в Бейрут с екскурзовод на български език и здравна аастраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро.

“Работим с един от най-престижните хотели в страната. За ценителите на лукса и удобствата предлагаме нощувки в четиризвездния хотел Parisian Plaza Hotel. Хотелът изпъква с безупречно отношение и стандарт”, изтъква Александров.

Бейрут е главният икономически, финансов, политически център и столицата на Ливан, но освен това е и културното сърце на страната. Градът носи прозвището “Париж на Близкия изток” и това се дължи на силното френско влияние в държавата през годините. То придава изключително европейски вид и това си проличава не само в архитектурата, но и в отношението на местните.

Несъмнено най-голямата забележителност в района е Националният исторически музей, където е събрана една от най-големите колекции от артефакти, разкриваща историята на тази богата страна. Там може да откриете една от най-редките мозайки на седемте мъдредци и надписа на саркофага на цар Ахирам. В непосредствена близост са и старите римски бани, както и разнообразни археологическите разкопки, които разкриват слоеве от древногръцки, римски, византийски, арабски, кръстоносни и османски периоди.

Ако обичате древната история, то и Библос е задължителна спирка. Древният град е носител на титлата „най-старият град в света“ и това предизвиква повече дебати сред археолозите и историците, отколкото човек може да си представи. Радиовъглеродното датиране определя първото заселване на Библос около 7000 г. пр. Хр., но селището официално е провъзгласено за град едва около 5000 г. пр. Хр. Това е само една от вълнуващите допълнителни екскурзии, които „Карта холидей“ предлага.

Друг популярен избор е екскурзията до Сайда, Магдуш и Тир. В древността градът Сайда е наричан още "Кралицата на моретата". Днес той е третият по-големина град в Ливан, важно пристанище и център в южната част на страната. Той е с повече от четири хиляди години история. Благоприятното му разположение на бреговете на Средиземно море, става причина за неговото бързо развитие и налагане като основен търговски център по времето на финикийците. Една от най-известните забележителности в Магдуш е кулата, където се счита, че Дева Мария е чакала Исус, докато той се е молел в Сайда.

Името Тир също крие тайно значение, а именно "скалист остров". Разположен е на брега на Средиземно море, на 70 км от Бейрут и на 12 км северно от границата с Палестина. Историческата част на града се намира на естествено защитен полуостров. Тир е основан около 2 750 година пр.н.е. и през Античността е един от основните финикийски градове. И до днес там са съхранени внушителни руини от римски крепости.

Ливан несъмнено крие хиляди исторически и културни богатства. Потопете се в древна история, красива природа и уникални преживявания в Бейрут и околността. Близкият изток ще ви очарова не само с невероятни гледки, но и с вкусна храна, топло гостоприемство и впечатляващо обслужване.

 

Йоана Шомова

Мирослав Иванов