Събития

Министър Проданов сигнализира прокуратурата за унищожаването на документи за концесиите на плажовете

   

Документи за плажовете са в прокуратурата
  Мирослав Иванов

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов е сигнализирал прокуратурата за унищожаването на документи във връзка с концесиите на плажовете. Това заяви той в интервю за TravelNews. “Още с постъпването си, се натъкнах на практики за изнасяне на информация от министерството, унищожаване на материали и документи, в това число и от дирекция "Управление на морските плажове". Сигнализирал съм съответно компетентните органи. За съжаление, седем месеца след това отговор няма“, коментира Проданов. Той посочи и друг пример, че тръжните документации са съхранявани на бюрото на директора на „Управление на морските плажове“, а сега се затварят в метална каса под 24 часово видеонаблюдение и се отварят само пред комисия. "А не посред нощ, както предполага се е случвало преди", подчерта министърът. Възложените проверки на концесиите на плажове показаха, че за близо 90% от концесионните процедури има заведени дела, но съдът се е произнесъл за тях, че всичко е наред. "Съвсем друг е въпросът колко са били прозрачни тези процедури и дали проверките са осъществени по правилата. За съжаление, това е недоказуемо", каза Проданов. „Това, което видях е, че процедурите са провеждани в „стил ГЕРБ“. Затова смятам, че показателно за смяна на политиката е, че от началото на мандата до този момент, правителството не е сключило нито един договор за концесия, а единствено са провеждани търгове за наеми“, обяви още пред TravelNews Христо Проданов.

Министърът на туризма в оставка освободи през месец май директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, която беше още от времето на Николина Ангелкова (ГЕРБ). „Ние сменихме кадрите, които се занимаваха с концесиите в министерството и реформирахме структурата, защото една и съща дирекция правеше процедурите и проверките. Разделихме дейността в две дирекции, за да има прозрачност“, обясни Христо Проданов. В новия устройствен правилник на министерството беше заложена реформа в дирекцията „Управление на морските плажове“. Контролът в туризма отиде в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея е и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остана в отделна дирекция със 17 служители.

Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Екатерина Дацова запази поста си и при двете служебни правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри преди време Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Мирослав Иванов

Цялото интервю с Христо Проданов може да прочетете тук