Новини Събития

Областният управител на Варна смъмри кмета Иван Портних за Делфинариума

   
Областният управител на Варна смъмри кмета Иван Портних за Делфинариума

Областният управител на Варна Марио Смърков поиска в тридневен срок кметът на града Иван Портних да му отговори във връзка с предприетите действия по разширението на местния Делфинариум. Това съобщиха за TravelNews от областната управа. Също така кметът да се произнесе по компетентност и да уведоми Марио Смърков за действията си. 

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев също поиска официално становище от Иван Портних във връзка със забавено разширение на Делфинариума, но остана без отговор. Действия не са предприети и до днес.  

Община Варна спира разширението на „Делфинариум Варна“, като от 13 април 2021 г., вече година и половина не придвижва документите, за да може делфините и тюлените да бъдат отглеждани в нова, модерна и по-широка среда. Проектът е одобрен, платен и съгласуван. Закупен е и допълнителен парцел, с цел създаване на максимален комфорт на любимците и на техните почитатели. „За голямо наше учудване вече повече от година и половина няма отговор от страна на Община Варна или обратна връзка по придвижване на проекта за обединяване на парцелите и осъществяване на новото модерно съоръжение“, обясни Ивелина Жекова, треньор и дългогодишен служител в Делфинариума. В общината е внесено предложение за обединяването на близки прилежащи собствени терени, съответно 863 кв. м и 2700 кв. м, за които инвеститорът "Феста Делфинариум" иска обединение. Проектът ще се реализира непосредствено до настоящата сграда, като е предвидено да се запази облика на Морската градина. 

Разработен е оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото пространство на делфините. Тюлените Лео, Бианка и новороденото, също ще получат разширение на своя дом по новия проект. „Вярвахме, че към този момент ще се радваме на ново модерно съоръжение, което да ни даде възможност да подобрим условията за отглеждане на нашите любимци. Нов съвременен дом, съобразен с всички изисквания на международните асоциации. Като варненци, считаме, че това ще е голям принос за града и ще привлече още повече туристи в региона“, смята Ивелина Жекова. 

Амбициозната инвестиционна програма на "Феста Делфинариум" предвижда час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн. За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, който ги депресира и разболява, не може да се извърши мащабен ремонт, да гърмят къртачи, дрелки или ъглошлайф. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др. 

 

Мирослав Иванов Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати