Анализи Новини

Росарио - гордият град на Лео Меси

   
Росарио - гордият град на Лео Меси

Самоуверен и стилен, с оживена културна сцена и бурен нощен живот, градът се гордее не само със суперзвездите си, но и с историята си. Съвсем обикновената сива къща на улица "Лавайеха" 400 отдавна се е превърнала в свещено място за феновете на Лионел Меси. Това е родният дом на професионалния футболист, който се появява на бял свят преди 35 години в аржентинския индустриален град Росарио.

Той се намира на 3 часа път с кола северно от столицата Буенос Айрес. На една от стените близо до къщата на Меси има надпис, който гласи: "От друга галактика, но от моя квартал". За самия град международният интерес към Лионел Меси представлява истинска благодат. Неотдавна Росарио попадна на първите страници на вестниците заради ръста на насилието и престъпленията, свързани с разпространението на наркотици. Броят на убийствата се увеличава, а архиепископът призова за молитви и мирни шествия. Сега най-накрая е време и за добри новини, пише в свой репортаж от града Deutsche Welle.

Но какво още пази този толкова колоритен град?

Със своите малко над 1,2 милиона жители, той е третият по големина град в Аржентина. Въпреки това Росарио обича да се възприема като най-достоен съперник на Буенос Айрес, разположен на 300 км югоизточно - в някои отношения той е далеч по-красивата версия на столицата, но без ордите от чуждестранни посетители и политическото влияние. Освен това е родно място на две световни суперзвезди - футболната сензация Лионел Меси и революционера Че Гевара.

За разлика от Буенос Айрес, Росарио винаги е бил в тясна връзка с крайбрежието си. Рио Парана, която тук достига невероятната ширина от 2 км, има привлекателна крайбрежна ивица, която се простира на 8 км покрай източния край на града, заобиколена от високи жилищни сгради, паркове, барове и ресторанти, а на север - популярни плажове. Една от главните му забележителности е великолепно девствената поредица от така наречените "острови на делтата" с широки пясъчни плажове, които се намират само на няколко минути път с лодка от града. Тук можете да се възхитите и на някои от най-добрите аржентински архитектурни образци от началото на века с еклектично разнообразие от стилове, вариращи от английски вили до каталунски модернизъм. В допълнение към Музея на съвременното изкуство, който се помещава в забележително преустроен силоз за зърно на брега на реката, най-известната забележителност на града, поне в национален мащаб, е Monumento a la Bandera - мраморен монумент, посветен на аржентинската независимост.

Любимата екскурзия на туристите е двучасов речен круиз с туристическия кораб Ciudad de Rosario, а по-интимните лодки Island Explorer предлагат екскурзии от Estación Fluvial.

В Росарио има много ресторанти, подходящи за всеки бюджет. Няколко отлични заведения за сладководна риба, специализирани в приготвянето на бога, дорадо и подобните на сом суруби, са сред най-предпочитаните. Но кулинарната изненада на Росарио е Carlitos. Този препечен сандвич, който се приготвя само тук, се сервира предимно в баровете, и представлява удивително вкусна комбинация от шунка, сирене, маслини и кетчуп, и има култов статус.

Росарио е известен с нощния си живот. Популярните "милионги"(клубове за танци, предимно танго) в града предлагат невероятно автентично преживяване. В Росарио има твърдо ядро от ентусиасти, които танцуват танго в малко по-различен вариант, но пък толкова завладяващо, че привличат както местните, така и хиляди туристи.

Главната търговска улица на Росарио е Paseo del Siglo (известна още като Av Córdoba), която е предназначена само за пешеходци от Paraguay до Plaza 25 de Mayo, е осеяна с някои от най-добрите примери за архитектурата на Росарио в стил бел епок. В западния му край се намира площад "Сан Мартин", както и бившият дворец Palacio Provincial de Justicia, завършен през 1892 г., а днес част от Националния университет на Росарио (UNR).

Една от най-забележителните места тук е Музеят на паметта, посветен на политическото насилие през 70-те и 80-те години на ХХ век.

Площадът Plaza 25 de Mayo е изграден на мястото на първия скромен параклис, построен в чест на Дева Мария дел Росарио, и всъщност е историческото сърце на града. Днес площадът представлява елегантно пространство, разположено много официално около централната мраморна колона - Monumento a la Independencia. В югоизточната част на площада, се намира внушителният Паласио дел Корео (централната поща), завършен през 1938 г.

Въпреки сравнително скромната си фасада Музеят Естевес е истинско бижу - музей на декоративните изкуства, разположен във фантастично богато украсено имение. То е дом на произведения на изкуството, дарени на града през 60-те години на миналия век. Експозицията е зашеметяваща - всеки сантиметър от интериора е изпълнен с история - от египетски артефакти и малки гръцки скулптури до фламандски гоблени и порцелан от Лимож, през предиспанска керамика и испански фигурки от слонова кост. Има и малка, но впечатляваща колекция от картини, сред които "Портрет на джентълмен" от френския неокласик Жак Луи Давид и портрет на Гоя.

Основната историческа забележителност на Росарио, завършена през 1957 г., е Monumento a la Bandera - огромен комплекс, посветен на аржентинското знаме (bandera) и на героите, които са се борили за него след обявяването на независимостта. Генерал Мануел Белграно създава знамето в града през 1812 г., което дава на Росарио официалната титла "Cuna de la Bandera" (родно място на знамето). Първата част на монумента се състои от 70-метрова кула, охраняваща това, което е трябвало да бъде гробницата на Белграно (генералът остава в Буенос Айрес, според желанието му), с изглед към реката и украсена със скулптури; цялата е оформена като нос на кораб, изобразяващ Аржентина, плаваща към славното бъдеще. От наблюдателната площадка на върха на кулата ("Mirador de la Torre") се открива звездна гледка към реката и града.

Зад кулата, нагоре по склона, се намира пространство, наподобяващо амфитеатър ("Patio Cívico"), което води до "Propileo" - модернистична гръцка храмова порта, в която се намира Вечният огън ("Llama Votiva"), посветен на загиналите във войните за независимост. Отвъд паметника минава Пасаж Хураменто (Pasaje Juramento), осеян с драматични мраморни фигури и фонтани, дело на великата скулпторка Лола Мора. Всяка година на 20 юни на монумента се провежда голямото честване на Деня на знамето на страната, но всеки ден в 8,15 ч. има малка церемония по издигане на знамето. От другата страна на пътя, от главната кула, се намира Cenotafio a los Caídos en Malvinas, завършен през 2005 г. в чест на ветераните от Фолклендската война.

Паркът на независимостта (Parque de la Independencia), който е разделен от различни алеи, и в който се намират няколко музея, футболен стадион и състезателна писта, изглежда като самостоятелен квартал. Футболният клуб Newell's Old Boys, първият професионален отбор на Лионел Меси, е основан тук през 1903 г. и е кръстен на Исаак Нюел, англичанин, който емигрира в Росарио в юношеските си години и става пионер на футбола в Аржентина. Самият парк е открит през 1902 г. и представлява атрактивно озеленено пространство със сенчести алеи и красиво оформени градини. До парка може да се стигне пеша от центъра на града по особено атрактивен пешеходен маршрут по Paseo del Siglo и Oroño.

Паметникът на Че Гевара (Monumento al Che Guevara) е признанието на града за най-известния син на Росарио. Изграждането му се чака дълго време. В сравнение с Куба, където Че е герой от невъобразим мащаб, аржентинските власти изглеждат по-скоро смутени от него и чак през 2008 г. в родния му град е издигнат негов паметник. Бронзовата статуя е открита в чест на 80-ия му рожден ден, но дори и тогава тя е финансирана от малки дарения от цял свят, а не от правителството, въпреки че то е предоставило мястото - един отдалечен и доста запустял площад на de Febrero and Laprida. Самата статуя изобразява Че, движещ се целеустремено, макар и в действителност да не е много реалистичен, монтиран върху бетонен постамент, покрит с подходящи социалистически графити.