Новини Събития

Повече от сто нови изображения са открити на древното плато Наска в Перу

   
Повече от сто нови изображения са открити на древното плато Наска в Перу

Повече от сто нови изображения са открити на древното плато Наска в Перу, предаде Ройтерс.

Тези рисунки биха могли да дадат допълнителна информация за мистериозните предколумбови произведения на изкуството, които интригуват учените и посетителите на района от десетилетия.

След две години теренни проучвания чрез въздушни снимки от дронове, перуански и японски изследователи от университета на Ямагата съобщиха по-рано този месец за откриването на 168 нови изображения в този обект от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, който се намира в южната част на перуанското тихоокеанско крайбрежие.

Т. нар. геоглифи представляват огромни фигури, издълбани в южноамериканската пустиня, които датират отпреди повече от 2000 години. На тях са изобразени хора, котки, змии, косатки, птици и местни животински видове като лама, гуанако и алпака.

Хорхе Олано, главен археолог на програмата за изследване на изображенията от Наска, каза, че новоткритите рисунки са с размери средно между два и шест метра на дължина.

Целта на фигурите от Наска, повечето от които могат да се видят само от въздуха, остава загадка. Изображенията, открити този месец обаче са по-малки и могат да се наблюдават и от земята, обясни Масато Сакай, професор от университета на Ямагата, който ръководи проучването. Фигурите, емблематични за богатата история на Перу, са на около три часа път с кола от столицата Лима. От 2004 г. насам изследователите са открили 190 изображения в района.

"Някои геоглифи са застрашени от унищожаване поради текущото разширяване на промишлени обекти, свързани с минното дело, в рамките на археологическия парк", предупреждава проф. Сакай.