Новини Транспорт

Голямото пътуване започва! Как ще се организира движението?

   
Голямото пътуване започва! Как ще се организира движението?

От 23 декември до 3 януари ще има засилено полицейско присъствие по пътищата на страната за осигуряване на безопасно пътуване на хората по празниците, съобщи на брифинг пред медиите инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“.

„По-специално това са дните – 23 декември, 24 декември, 28 декември, 30 декември, 1 и 2 януари от Новата година, когато от наша страна ще бъде създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи, които да бъдат на входовете и изходите на големите населени места и по основните пътни направления, с цел подпомагане на движението, при необходимост - регулиране, с цел да не се образуват задръствания и усложнявания“, посочи Ботева.

Ще бъде осигурено и присъствие на полицейски служители на основни места, където се очаква по-голям трафик, в това число курортни места и граничните пунктове.

"По време на тези празнични, почивни дни ще продължи контролната дейност, освен в пиковите часове, но и през нощта, като в случаите, при които се установят нарушители, ще продължи да се прилага и т.нар. линеен подход", обясни инспекторът от "Пътна полиция".

Полицаите ще следят основно за сериозни нарушения, извършване на неправилни маневри и за движение по магистралите в аварийната лента. 

А в периода от 24 до 27 декември, както и на 1 януари ще бъде организирана специализирана полицейска операция "Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост".

 За миналата година за коледните празници общо съставените глоби за административни нарушения са 40 558, от тях 3701 са актове, 14 501 са фишове, 22 171 - електронни фиша за скорост и 185 електронни фиша за липса на застраховка гражданска отговорност. При пътнотранспортни произшествия за миналата година загиналите са 18, стана ясно на брифинга.

„Призоваваме да се внимава със скоростта, да се шофира внимателно и всички водачи да не забравят, че не пътуват сами, както и че всички останали хора в движението също имат близки, за които да мислят“, призова още инспектор Мария Ботева.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати