Новини Събития

Франция призова страните от ЕС да тестват пристигащите от Китай за ковид

   
Франция призова страните от ЕС да тестват пристигащите от Китай за ковид

Франция днес призова партньорите си от Европейския съюз да тестват пътниците от Китай за ковид, след като Париж реши да предприеме тази мярка на фона на епидемията, обхванала страната, предаде Ройтерс.

В ЕС само Италия и Испания също изискват тестове, а здравните служители от целия блок миналата седмица не успяха да се споразумеят за общ курс. Тази седмица ще бъдат проведени нови разговори.

От днес Франция изисква от пътуващите от Китай предоставят отрицателен резултат от тест за КОВИД-19 в рамките на по-малко от 48 часа преди заминаването и ще тества пристигащите на случаен принцип.

"Франция ще настоява тази методика да се прилага в целия ЕС", заяви министърът на здравеопазването Франсоа Брон, докато заедно с министъра на транспорта Клеман Бон проверяваха новите процедури на парижкото летище "Шарл де Гол".

В отговор на коментар, че китайски пътник с ковид може сега да кацне в друга държава от ЕС и след това да пътува без проверка до Франция, Брон отговори: "Ето защо трябва да се координираме (в ЕС), за да бъдем по-ефективни".

След като в продължение на три години държеше границите си почти затворени, налагайки строг режим на блокиране и безмилостни тестове, на 7 декември Пекин рязко промени курса си към живот с вируса, а през последните седмици заразата се разпространи бързо, посочва Ройтерс.