Анализи

Рекорд: 902 туристи посетиха крепостта Царевец на 1 януари

   
Рекорд: 902 туристи посетиха крепостта Царевец на 1 януари

Рекорден брой туристи посетиха средновековната крепост Царевец във Велико Търново днес. В слънчевия първи ден на новата година архитектурно-музейният резерват беше предпочитано място за разходка на стотиците туристи, избрали Старата столица за празниците. Освен многобройни индивидуални родни посетители имаше и много организирани от румънски и турски туристи.

За 4 часа са били регистрирани 902 души, като от тях българите са били 487 души, 158 ученици, 33 студенти и 20 деца до 7 години. Чуждестранните туристи разгледали историческата забележителност са 204, от които 164 румънци, 30 турци, 7 японци и 3 французи.

Царевец е единственият музеен обект у нас, който работи целогодишно. За 15 пореден път резерватът отвори врати на 1 януари точно в 12:00 часа, за да приеме официално първият посетител за новата година. За 2023-та това бе 9-годишната Александра Шопова от Чирпан, която беше приветствана пред портите на крепостта от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов.

Третокласничката, заедно с братчето, родителите си и техни семейни приятели разгледаха средновековната забележителност, придружени от екскурзовод.

Малката Александра има интерес към българската история и за пореден път е на Царевец. Тя получи, като подаръци, музейна литература, и сподели, че наученото днес ще и бъде от полза за училищния проект, който подготвя през ваканцията.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати