Заведения Новини

Вижте уникални и малко известни ресторанти в Пловдив

   
Вижте уникални и малко известни ресторанти в Пловдив

Всеки, посетил Пловдив, дори и един път, ще може да ви разведе и покаже популярните кафенета и ресторанти по Главната улица и в квартал Капана. Сред тях има много доказали се във времето и обикновено първи избор за всички пристигащи. Със сигурност сте чели и чували вече за тях, а някои – самите ние обожаваме и препоръчваме, пише lostinplovdiv.bg.

Днес обаче, текстът ни е посветен на няколко закътани ресторанта, които няма как да забележите просто от една разходка. Най-често някой трябва да ви ги покаже, а ние дори ще разкажем и препоръчаме какво да опитате. Не сме ги класирали в определен ред, а ги препоръчваме като истински любимци на всички от редакцията на единствения дигитален гид под тепетата.

Първите три са буквално на няколко крачки встрани от центъра на града, но в същото време са истински скрити бижута. Дворчетата им са малки, но толкова интимни и уютни, че с удоволствие бягаме там от тълпите.

d’Asti Osteria Italiana е нашето малко бягство до Италия, а акцентът в менюто са автентичните  рецепти, най-вече от централната и южната част на страната. Всичко е отлично подбрано и сортирано, за да е сигурен клиентът, че ще получи най-високо качество продукти и вкус. Сервизът и вниманието към всеки клиент тук са на много високо ниво, а вкусовете са неземни. За ценителите препоръчваме свинските бузи и телешките опашки, които се приготвят цели 40 часа по су-вид технология, а за любителите на пица – задължително пробвайте Pistachio e Burrata с ароматно песто от шамфъстък.

Golden Garden - да определиш кухнята им с една дума никак не е лесно, тъй като рецептите са най-разнообразни и креативни. В повечето случаи те се базират на определен продукт, който шеф-готвачът Живко сам е подбрал и около него забърква добавките, най-умело балансиращи вкуса и създаващи онова усещане за пълно удоволствие от храната. В менюто ще намерите перфектната комбинация от типично българските аромати, приготвени по иновативен начин –  както в специалитета Дъската на баба, така и истински мастършеф изпълнения от молекулярната кухня, които ще ви зашеметят с пушеци и магия. В края на миналата година отвориха и втора локация в Кючук Париж – Golden Garden 2, където концепцията е още по-разгърната и позволява да съчетаят предлагането на качествена и отлично приготвена храна със създаването на спомени от самото посещение. 

Арменският ресторант Ереван се намира в подножието на Сахат тепе до познатия сред пловдивчани площад Гроздов пазар, чието истинско наименование е 22-и септември. Тук е мястото за традиционни арменски специалитети, които ще ви накарат да си оближете пръстите. От години е предпочитан сред местните и менюто им няма да ви разочарова. Предлагат и обедно меню, а от постоянната листа препоръчваме Мантъ и постните им сармички.

Не е типично да дойдеш в Пловдив и да попаднеш на отлична японска кухня, но следващото място наистина ще ви замае с източни рецепти и аромати.  В Japonica част от продуктите се зареждат директно от Страната на изгряващото слънце, а друга – от специални борси в чужбина. В менюто ще откриете разнообразие от автентични японски ястия, като голяма част от тях са авторски рецепти на Шеф Лозев. Задължително опитайте рамен-а, а за суши вариантите им – може само да кажем, че наистина си заслужават!

Мусони и шеф Бърдаров са другата кулинарна дестинация, на която ще ви отведем днес. С нея потъваме директно в дълбините на морската кулинарна съкровищница и откриваме няколко истински перли в менюто.  Горещо препоръчваме морската паста с октопод и ястието за двама с цели три вида риба.

Osteria Rosmarino ще ви накара да се почувствате сякаш сте в Италия. Семейният ресторант омайва с чудесно приготвена италианска кухня, вкусни пици и десерти. Хлябът се пече на място. Пастата е прясна и класическа. Отличителни са талиятелите с телешко рагу. Препоръчваме винаги да залагате на прясната паста - малко по-скъпа е, но разликата си заслужава всяка стотинка. Стековете тук са близо до съвършенството. Същото се отнася и за антипастите. Не пропускайте морските дарове- ще усетите вкуса на средиземноморието.

Ресторант Фотоклуб се намира в Старинен Пловдив, но отново е малко встрани от типичните туристически маршрути. Характерно за него е разнообразието от вкусна българска храна и изключително любезният персонал. Тук има доста голям избор от предложения със субпродукти като печени уши и сланина, но дори и да не намерите нещо по точно ваш вкус, със сигурност ще предложат ястие, която да ви накара да се върнете пак.

Всички посочени заведения са наши лични предпочитания и впечатления. Някои са по-популярни, други – не толкова, но със сигурност не са типичните туристически места, в които местните не сядат.

/ lostinplovdiv.com