Новини Събития

Мексико забранява пушенето в хотели, паркове и на плажове

   
Мексико забранява пушенето в хотели, паркове и на плажове

Властите в Мексико забраняват пушенето в хотели, плажове, паркове и всички други обществени места. Това е един от най-строгите закони в света по рода си, съобщи "New York Daily".

Реформата на Общия закон за контрол на тютюна, която влезе в сила в неделя, също така забранява на бизнеса да рекламира или спонсорира тютюневи изделия, включително да ги излага на показ за продажба. Законът разширява забраната от 2008 г. за тютюнопушене в барове, ресторанти и на работни места. Подобни ограничения ще важат и за електронните цигари.

Генералният директор на Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус, приветства политиката. "Браво Мексико!", написа той в "Twitter". "СЗО приветства такъв смел ход за контрол на тютюна. Призоваваме всички страни да засилят политиките без тютюнопушене и да ни помогнат да предотвратим 8 милиона смъртни случая всяка година!"

Приблизително 142 милиона души използват тютюневи изделия в Америка. От тях 122 милиона са пушачи, като 1 милион умират годишно - "един починал на всеки 34 секунди", отбелязва уебсайтът на СЗО.

В Мексико 10% от смъртните случаи - 63 000 души годишно - се дължат на употребата на тютюн и излагането на дим от него, според Панамериканската здравна организация на СЗО.

"Тази поправка представлява историческа стъпка напред за Мексико в неговите политики срещу тютюнопушенето и потвърждава ролята му на един от лидерите в борбата срещу тютюна в света", каза в изявление д-р Кристиан Моралес Фуриман, представител на PAHO в Мексико когато законът беше приет миналия месец.