Транспорт

Летището в Доха се стреми към рекорд от 40 млн. пътници

   
Летището в Доха се стреми към рекорд от 40 млн. пътници

Основното международно летище на Катар има за цел да обслужи рекордните 40 милиона пътници тази година, тъй като държавата от Персийския залив се стреми да задържи интереса, привлечен покрай Световното първенство по футбол и да укрепи репутацията си.

Международното летище Хамад регистрира 39,5 милиона пътници през 2019 година преди пандемията от коронавирус, а миналата седмица съобщи, че със Световното първенство по футбол през ноември и декември броят им се е възстановил до 35,7 милиона през 2022 година. 

Ограниченията на капацитета на летището са му попречили да обслужи по-голям брой пътници през миналата година. "Ако нямахме недостиг на капацитет, щяхме да надхвърлим цифрите за 2019 година", убеден е министърът на туризма и главен изпълнителен директор на Qatar Airways Акбар Ал Бакър. 

"Не съм доволен от 39,5 милиона пътници. Надяваме се, че тази година ще счупим рекорд в броя на пътниците, които ще преминат през (летище) Хамад.", заяви той пред репортери.

"Имайте предвид, че вече няма Световно първенство, така че преминаването на този рекорден брой наистина ще бъде голямо постижение и голям натиск върху туризма на Катар да доведе хора", каза той, цитиран от турския вестник Hurriyet.

Богатата държава от Персийския залив харчи милиарди долари за разширяване на капацитета на летище Хамад до 70 милиона души годишно и за увеличаване на маршрутите на Qatar Airways, тъй като се стреми да стане доминиращ играч в международните пътувания.

Големият местен съперник летище Дубай в Обединените арабски емирства обяви през ноември, че очаква 64,3 милиона пътници през 2022 година.