Новини Събития

Вижте най-добрите закрити паркове по света

   
Вижте най-добрите закрити паркове по света

Когато има слънце и е топло, паркът е идеалното място за прекарване на приятен следобед. Но когато времето не е подходящо, на сцената излизат закритите паркове. По целия свят дизайнери, архитекти и градинари внесят природата вътре, като същевременно добавят солидна доза климатичен контрол.

От хотел в Тенеси, който създава цял квартал, пълен с магазини, градини и дори река под един покрив, до най-големия вътрешен водопад в света, разгледайте девет невероятни закрити парка, подбрани от Architectural Digest.

CapitaSpring (Сингапур)

През септември тази година Bjarke Ingels Group представи своя 280-метров биофилен небостъргач в Сингапур: CapitaSpring. Вътре в сградата със смесено предназначение 35-метрова открита градина се простира на четири етажа между жилищата и офис пространството.

Въпреки че този зелен оазис, както се нарича районът, е специално проектиран за разходка или почивка, цялата сграда е дом на над 80 000 растения.

Летище Jewel Changi (Сингапур)

Unsplash

Централната част на летище Jewel Changi - комплекс за развлечения и търговия на дребно, заобиколен и свързан с аеропорта, е Rain Vortex. Това е водопад на закрито с височина 40 м - той също така е най-високият в света.

Около падащата вода е Shiseido Forest Valley - закрита градина от 22 296 квадратни метра, обхващаща пет етажа и приютяваща около 3000 дървета и 60 000 храсти.

Ботаническа градина на САЩ (Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ)

Създадена от Конгреса на САЩ през 1820 г., Ботаническата градина на Съединените щати е една от най-старите в Северна Америка.

Описани като „музей на живите растения“, градините се поддържат от Architect of the Capitol - федералната агенция, отговорна за операциите и опазването на Капитолийския комплекс.

Gardens by the Bay (Сингапур)

Pixabay

Разположени в центъра на Сингапур, Gardens by the Bay са мечтата на градинаря, обхващащи 101 хектара вътрешни и външни градини. Сред многото невероятни атракции Cloud Forest е особено забележителна със своя вътрешен водопад и планина, покрита с растения от цял свят.

Изложбата Floral Fantasy също е красива и подходяща за всеки, който иска да добави цвят и жизненост към своето пътуване.

Gaylord Opryland (Нешвил, САЩ)

Разположен в Нешвил, този четиризвезден хотел може да е сравнително непретенциозен отвън, но вътре незабавно ви пренася в друг свят.

Проектирана около голям атриум, река, по която можете да се спуснете с малка лодка, си проправя път през цялата структура, в която ще откриете множество сгради, магазини за подаръци и ресторанти.

Yumenoshima Greenhouse Dome (Токио, Япония)

Проектирана като три взаимосвързани стъклени купола, тропическата оранжерия Yumenoshima в Токио приютява около 1000 вида дървета и растения, включително бананови дървета, палми и тропически водни лилии.

Разнообразната зеленина е заобиколена от водни пътища и канали.

Montreal Biodome (Монреал, Канада)

Pixabay

Разположен в Олимпийския парк, Montreal Biodome позволява на посетителите да се разходят из реплики на четири екосистеми. Вътре те ще намерят симулации на тропическа гора, широколистна гора, морска екосистема и такава от субполярния регион.

Първоначално проектирани от френския архитект Роджър Тайлиберт като велодром за Олимпийските игри през 1976 г., съоръженията са превърнати в закрит парк през 1992 г.

Атриум на Фондация Форд (Ню Йорк)

Разположена в централата на Фондация Форд в Ню Йорк, тази закрита градина е отворена за обществеността от понеделник до петък от 11 до 18 часа.

Атриумът е дом на почти 40 вида дървета, лози и храсти, отразяващ сметлината басейн и ехтящ фонтан, който позволява на гостите да се насладят на истински звучи от природата.

Общественото пространство включва и сензорна зона, в която хора с увредено зрение да докосват и усетят растенията.

Sky Garden (Лондон, Великобритания)

Pixabay

Като най-високата обществена градина в Лондон, Sky Garden предоставя невероятна гледка към града от върха на Fenchurch, известна като сградата Walkie Talkie.

Пищният закрит парк се простира на три етажа и е безплатен за обществеността с предварително изваден билет.